Kultura

Poezija Rebeke Čilović

U Narodnoj biblioteci “Dositej Obradović” promovisana je zbirka poezije pod nazivom “Album za prognane”,  književnice iz Berana, Rebeke Čilović. Knjiga “Album za prognane” govori o odnosu društva prema ženi kao i odnosu prema svim ranjivim grupama, oštro kritikujući svakodnevnicu i široku lepezu poroka koji uništavju međuljudske odnose.

” Vjerujem da je sasvim prirodno negdje iz moje pozicije žene da pišem o ženama tako da je jedan cijeli ciklus posvijećen ženi. Čini mi se da je ona često prognana i neshvaćena, a i pjesnik saosjeća tu poziciju prognanih, ugnjetavanih, tako da je knjiga posvijećena i umjetnicima i ženama i ljudima koji od života i poezije tražene nešto više”,  kaže autorka.

Kako javlja TV Novi Pazar, o knjizi su govorili novinar i publicist Mirsad Rastoder, književnica Nadija Rebronja i književnik Enes Halilović.

Rebeka Čilović objavila je zbirku kratkih priča “Sloboda u slovu”, zbirku poezije “Zvonke smjelosti” i “Album za prognane”. Objavljivana je u zbornicima, književnim časopisima i portalima.  U antologiji “Pjesnikinje Crne Gore”,  u izdanju bjelopoljskih Ratkovićevih večeri poezije zastupljene su i njene pjesme.

Rebeka Čeilović je diplomirana pravnica, živi i stvara u Beranama.

prilog RTV Novi Pazar

Slični članci

Back to top button