Kultura

“Zemlja” Enesa Halilovića u Šumaricama, Rifatu Rifatoviću glavna uloga

Okupljena je glumačka ekipa koju čine: Miki Krstović, Isidora Rajković, Nebojša Dugalić, Avram Cvetković i Rifat Rifatović

KRAGUJEVAC – Na manifestaciji “Veliki školski čas”, 21. oktobra u Šumarcama, biće izvedena poema “Zemlja” Enesa Halilovića u režiji Petra Stanojlovića, saopštili su organizatori iz Spomen-parka “Kragujevački oktobar”.

“Drago mi je što sam dobio priliku da napišem tekst za Veliki školski čas. Pevao sam na temu o kojoj su pevali mnogi pesnici, ali sam pevao na poznate okolnosti. I drevni grčki tragičari su pevali o temama koje su narodu bile poznate. To je za mene bio izazov”, rekao je Halilović.

On ističe da njegov tekst može funkcionisati dvojako.

“Pisao sam “Zemlju” kao operu, ali će u Šumaricama biti izvedena kao drama. Rađena je na osnovu dokumenata o streljanju đaka, kao i drugih ljudi u Kragujevcu i u selu Erdeč”, rekao je Halilović.

U pogovoru za “Zemlju” dramski pisac Aleksandar Novaković istakao je da je reč o postdramskom tekstu sa antičkim elementima.

Reditelj Petar Stanojević, pored hora, poverio je uloge ekipi koju čine Miki Krstović, Isidora Rajković, Nebojša Dugalić, Avram Cvetković i u glavnoj ulozi Rifat Rifatović koji je u prvoj izjavi za medije rekao da ovaj glumački zadatak doživljava kao jedinstvenu priliku.

“To je nešto što se igra jednog dana u godini, na mestu tragedije i drago mi je da i ja postanem deo tradcije Velikog školskog časa”, rekao je Rifatović.

Pored predstave i promocije knjige “Zemlja”, biće otvorena i izložba „Kragujevac u kolaboracionističkoj štampi 1941-1944“.

Tokom manifestacije biće priređene izložbe slika, antiratne fotografije, kamerni koncert i Medjunarodni pozorišni festival “Joakimfest”.

Slični članci

Back to top button