Kultura

Ja, Emsura Hamzić – Sladoje

Diplomirala na Filozofskom fakultetu u Sarajevu 1981. godine, gdje je završila i gimnaziju i osnovnu školu. Do sada je objavila sedamnaest knjiga. Piše poeziju, prozu, drame i eseje. Piše i za djecu. Uvrštena je u veliki broj antologija poezije i pripovijetke, kao i poezije za djecu. Njena djela su prevođena na više jezika, između ostalog i na japanski . Emsura Hamzić je nagrađivana za svoja djela, a svaka knjiga se našla u najužim izborima za najuglednije nagrade. Članica je P.E.N. Centra BiH, Društva književnika Vojvodine i Društva pisaca BiH, Udruženja književnika Srbije, te Srpskog književnog društva. Živi u Novom Sadu i Sarajevu.

Ime i prezime: –  Emsura Hamzić – Sladoje

Datum i mjesto rođenja: – 12.oktobar, 1958.god, Sv.Nikole, SFR Jugoslavija.

Kako provesti sedam dana bez mobilnog telefona: – U prirodi, šetajući, prepoznajući i sakupljajući biljke,družeći se, a zimi je tu čitanje, pisanje, šetnje, razgovori, kafana, radio…

Koju osobu najviše cijenite: – Jedna od ličnosti koju najviše cijenim je Nikola Tesla, koji je pokazao vrhunsku nesebičnost, nezainteresovanost za materijalno, osim onog neophodnog da bi mogao raditi  na dobrobit cijelog čovječanstva.

Grad u koji želite ponovo otići: Sarajevo forever!  Kada bi bili iskreni, mnogi bi rekli to što i ja – Jednom Sarajlija, zauvijek Sarajlija! Nikakvo čudo nije da je tako, jer postojala je neka čudesna magija, neka čarobnica je dosipala boje, note, riječi, ne štedeći, u taj grad ispod Trebevića, često pritisnut maglom i kišom. Pogledajte i sada raspored na „ključnim tačkama“ kulture, estrade, informativnih kuća, i mnogo drugih oblasti ovdje u Srbiji, i shvatićete gotovo nevjerovatnu činjenicu, da Sarajlije vode sa sa solidnim rezultatom. Tu sam, konačno, provela najsrećnije dane svog života, a ta radost susreta se ponavlja svaki put kada se ponovo nađem tamo.

Jelo koje biste mogli jesti svakog dana: – S obzirom na to da imam nevjerovatne alergije, moj izbor nije preveliki. Ali krompir u svim oblicima, a domaću pitu krompirušu, posebno, mogu uvijek da jedem.

Kome najviše vjerujete: – Uglavnom porodici, i po nekom, provjerenom prijatelju.

Gdje se najbolje odmorite: – U prirodi. Livade, šumarci, lijepa dvorišta i bašte.

Najbolji dan u životu: – Rođenje, a onda i svaki rođendan moje kćeri Tijane.

Posljednja laž na koju ste nasjeli: –  Čim retrogradni Merkur završi svoje kretanje, sve stvari će krenuti u dobrom smijeru.

Koliko ste aktivni na društvenim mrežama: – Dovoljno, ali svakako mnogo više nego bi trebalo.

Najljepši poklon koji ste dobili: – Svaki poklon ima svoju ljepotu i vrijednost. Ipak, možda, prva pjesma od više njih, koju mi je posvetio muž, pjesnik Đorđo Sladoje.

Omiljena životinja: – Sve životinje zaslužuju našu ljubav i pažnju, ali ne isključivo kao kućni ljubimci, nego da žive bezbjedno u svom prirodnom okruženju.

Omiljeni muzičar ili bend: Većina izvođača tradicionalnih pjesama, posebno sevdalinki.

Omiljeni pisac: Mevlana Dželalludin Rumi.

Posljednja knjiga koju ste pročitali: – Često čitam više knjiga u isto vrijeme. Knjige pjesama i ne ubrajam u ovakve spiskove.  „Brodolom civilizacija“, Amina Malufa.

Omiljeni filmski lik: Supermen! Dobro uvijek pobjeđuje! Čista bajka!

Sportski događaj koji Vam je ostao u sjećanju: – Zimske olimpijske igre u Sarajevu, 1984.godine.

Tim za koji navijate: – Navijam za reprezentacije bilo koje zemlje iz okruženja, tzv.bivših jugoslovenskih republika, kad igraju protiv nekog stranog tima, u bilo kom ekipnom sportu.

Omiljena narodna izreka: – “I sunce prođe kroz prljava mjesta, ali se ne isprlja!“; „Naćerala orla zla godina da sa kokoškama kljuca!“

Koje pitanje najviše mrzite: „I šta ćemo sad?!“

Vaša najveća nada: – Iskrenost.

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button