Kultura

Nagrada “Zaplanjski orfej” Enesu Haliloviću

Žiri je kao najbolju pesmu objavljenu u periodici ove godine ocenio pesmu "Neka žena i ja".

Dramski pisac, pripovedač i pesnik Enes Halilović ovogodišnji je dobitnik priznanja “Zaplanjski Orfej”, nagrade koja se dodeljuje u sklopu “Miljkovićevih poetskih svečanosti”.

Žiri, u sastavu Jelena Mladenović, Zvonko Karanović i Dalibor Popović Pop, jednoglasno je ocenio da Halilović tom pesmom čitaoce „vraća umetničkom delu kao posebnom artefaktu stvorenom da poveže autora i čitaoca“.

„Idući linijom estetike delovanja i ostajući u verističkom poetičkom modusu, ova pesma prepliće stvaralački čin pesnika sa jednako važnim stvaralačkim činom recipijenta, proslavljajući snagu čitaoca, u kojoj leži izvor pesnikove sigurnost“, naveo je žiri u obrazloženju.

Halilović je rođen u Novom Pazaru 1977. i do sada je objavio više zbirki pesama, priča, drama i romana. Dobitnik je brojnih priznanja.

Nagrada „Zaplanjski Orfej“ biće mu uručena 7. decembra, poslednjeg dana „Miljkovićevih poetskih svečanosti“ koje će ove godine biti 26. put održane u Gadžinom Hanu.

Ta manifestacija prvi put je održana 1994, a nagrada „Zaplanjski Orfej“ dodeljuje se od 1996, u znak sećanja na Branka Miljkovića koji je poreklom iz Zaplanja.

Slični članci

Back to top button