Magazin

Mnogo uzroka za glavobolju

Znate li da osim stresa, gladi i nedostatka sna, okidači glavobolje mogu da budu i ukrasi za kosu, žvakaća guma pa čak i vaš šef?

VREMENSKE PRILIKE Sa promjenama temperature povećavaju se i šanse za pojavu migrene. Bilo da nailazi toplotni talas ili hladna vazdušna struja, takva promjena će vrlo vjerovatno da dovede do glavobolje. Vrućina, kiša ili visok vazdušni pritisak takođe uzrokuje glavobolju. Međutim, pošto ne možete da utičete na vremenske prilike, bar promijenite navike, te nosite sunčane naočare, pijte dovoljno tečnosti i izbjegavajte duže izlaganju suncu.

INTENZIVNI MIRISI Jak miris – čak i onaj koji vam se dopada – može kod mnogih osoba da dovede do migrene. Nije jasno zašto do toga dolazi, ali je odavno poznato da mirisi stimulišu nervni sistem. Među onima koji izazivaju najjače glavobolje su miris boja, lakova, parfema i određenih vrsta cvijeća.

UKRASI ZA KOSU Način na koji uređujete kosu i frizuru može da izazove glavobolju. Kosa zategnuta u “konjski rep” zateže vezivno tkivo, što može podstaknuti glavobolju. Trake za kosu, pletenice, kao i uske kape i šeširi proizvode isti efekat. Ukoliko je ovo razlog vaših glavobolja, “puštanje” kose bi ubrzo trebalo da dovede do olakšanja.

VAŠ ŠEF Da, šef zaista može da izazove glavobolju. Sve što podiže nivo stresa, takođe će da vas učini podložnim glavoboljama ili migrenama. Tačan mehanizam po kojem ovakve glavobolje funkcionišu nije utvrđen, te može da uključuje nekoliko različitih faktora. Preosjetljivost mreže nerava koji se nalaze u mozgu, a koji detektuju bol, vjerovatno igra veliku ulogu. Promjene do kojih dolazi u samom mozgu takođe mogu imati veze sa pojavama migrena.

FIZIČKA AKTIVNOST Naporno vježbanje, ali i seks, može da dovede do pojave glavobolje. Jedan od najboljih primjera su osobe koje džogiraju. Takve glavobolje su najčešće kod osoba koje su inače sklone migrenama.

LOŠE DRŽANJE Ne morate da se izlažete napornim fizičkim aktivnostima kako biste izazvali pritisak u glavi ili ukočenost vratnih mišića. Dugo sjedenje za radnim stolom izazvaće isti efekat. Loše držanje najčešće karakterišu pogrbljenost, spuštena ramena, upotreba stolice bez podupirača za donji dio leđa, rad na računaru sa nisko ili visoko postavljenim monitorom, kao i duže pridržavanje mobilnog telefona ili telefonske slušalice između uva i ramena. Ako imate učestale glavobolje, bilo bi dobro da analizirate radno okruženje.

SIR Okidač za migrene mogu da bude i zrelije vrste sira, poput plavog sira, parmezana, cheddara ili švajcarskog sira. Krivac za to je supstanca zvana tiramin. Što je sir zreliji, sadrži više tiramina.

CRNO VINO Crno vino, kao i još neka alkoholna pića, sadrži tiramin, supstancu koja izaziva glavobolje. Međutim, postoje i neke druge materije u crnom vinu koje dovode do pojave glavobolja. Alkohol povećava dotok krvi u mozak, pa glavobolja time možete da bude intenzivnija.

SUVOMESNATI PROIZVODI Prerađeno meso, poput suvomesnatih proizvoda, ima dvostruku ulogu u mogućoj pojavi glavobolja. Prva je prisustvo tiramina, a druga aditiva, kao što su nitriti, na koje su pojedine osobe osjetljive. Glavobolje uzrokovane aditivima obično izazivaju bol s obje strane glave, za razliku od klasičnih migrena koje pogađaju samo jednu stranu glave.

PRESKAKANJE OBROKA Glavobolje uzrokovane glađu nisu uvijek tako očigledne. Ukoliko propustite obrok, glava bi mogla da vas počne boljeti prije nego osjetite glad. Problem je zapravo u nivou šećera u krvi. To ne znači da trebate da se liječite čokoladicom. Slatkiši će šećer u krvi podići nakratko, nakon čega će njegov pad biti još veći.

PUŠENJE Poznato je da izaziva glavobolje, i to ne samo kod pušača. Duvanski dim sadrži nikotin koji dovodi do suženja krvnih sudova mozga. Prestanak pušenja ili izlaganja duvanskom dimu biće od velike koristi, naročito kod osoba koje pate od cikličnih glavobolja. Riječ je o ekstremno bolnim glavoboljama koje zahvataju samo jednu stranu glave, a najčešće obuhvataju predio oka i nosa.

KOFEIN Na osobe sklone glavoboljama kofein djeluje ovako: “niti mogu da žive sa njim, ni bez njega”. Da pojasnimo, kofein pozitivno djeluje na glavobolju, čak se i nalazi u mnogim lijekovima protiv glavobolje. Ali, neumjereno konzumiranje kafe definitivno vodi ka glavobolji. Ukoliko ste doslovno zavisnik od kofeina, smanjenje doze će samo pogoršati situaciju.

ŽVAKAĆA GUMA Jedan od uzroka glavobolje može da bude i žvakanje žvakaćih guma, tvrde stručnjaci. Oni su otkrili da učestalo žvakanje uzrokuje napetost u temporomandibularnom zglobu, dijelu gdje se glava spaja sa vilicom. Jedna izraelska studija potvrdila je da žvakanje može da uzrokuje glavobolje, jer čak 87% tinejdžera koji redovno koriste žvakaće gume imaju učestale glavobolje. Osim toga, slične probleme naprezanja viličnog zgloba može da uzrokuje škripanje zubima ili pak reumatoidni artritis, što takođe izaziva glavobolju.

Kako ih se riješiti?

IDENTIFIKUJTE OKIDAČ GLAVOBOLJE Ukoliko možete identifikovati najčešće okidače, onda ćete najvjerovatnije moći izbjeći glavobolju prije negoli počne. Najbolji način da to postignete jeste da vodite dnevnik glavobolja. Vodite dnevnik ishrane, stresnih događaja, promjene vremena, kao i fizičkih aktivnosti. Kada god imate glavobolju, zabilježite vrijeme početka i završetka. Ovo će vam pomoći da uočite obrasce po kojima vaše glavobolje funkcionišu, pa ćete lakše izbjegavati njene potencijalne okidače.

SMANJITE STRES Mnoge osobe mogu uticati na pojavu migrena i intenzivnih glavobolja tako što utiču na količinu stresa kojem su izloženi. Iako ne možete uvijek da utičete na stresne događaje koji vam se iznenada nađu na putu, ipak možete uticati na način na koji se odnosite prema takvim događajima. Možete sebi pomoći tehnikama kao što su meditacija ili masaža, ili neka treća metoda koja bi bila najbolji odgovor na nakupljeni stres.

PROTEGNITE NOGE Umjereno vježbanje je moćno oružje u borbi protiv stresa. Šetnja je odličan način jer osim što oslobađa od stresa, pomaže vam i kod intenzivnih glavobolja. Dok šetate, pomjeranje i mahanje rukama naprijed-nazad pomaže da se mišići ramena i vrata lakše opuste. Razvezivanje takvih čvorova i njihovo opuštanje uništit će određene glavobolje u korijenu, te do njih nikada neće doći.

REDOVNO JEDITE Uzimanje umjerenih obroka u toku dana držaće nivo šećera u krvi na odgovarajućem nivou. Što znači da ćete izbjeći glavobolju uzrokovanu glađu. Birajte obroke i užinu koji su kombinacija proteina i zdravih ugljenih hidrata, kao što su puter od kikirikija sa integralnim pecivom ili pileći file u kombinaciji sa smeđim pirinčem. Takođe, uzimajte dovoljno tečnosti jer je dehidriranost jedan od najčešćih uzroka glavobolje.

FIZIČKA TERAPIJA podrazumijeva kombinaciju fizičke aktivnosti i edukacije, koje imaju za cilj ublažavanje bola i povećanje pokretljivosti. Kod osoba sa intenzivnim glavoboljama, fizička terapija će opustiti mišiće vrata, ali će uz to pacijent steći i nove navike koje će popraviti njegovo držanje.

LJEKOVI do kojih se lako dolazi, kao što su aspirin ili ibuprofen, efikasni su kod mnogih glavobolja, ali nastojte da ih ne uzimate često – tako ćete izbjeći zloupotrebu ljekova koja bi mogla dovesti do toga da se glavobolja vrati čim njihovo dejstvo prestane. Za česte jake glavobolje trebali biste se posavjetovati sa ljekarom koji će vam prepisati druge vrste lijekova koji bi vam trebali donijeti željeno olakšanje.

Slični članci

Back to top button