Magazin

Šta sanjaju stanovnici Londona tokom pandemije koronavirusa

Kustosi tvrde da je prisustvo koronavirusa promenilo snove građana kao i način kako sanjamo i kako spavamo.

Muzej u Londonu pokrenuo je novi projekat pod nazivom „Čuvari sna“ sa ciljem da budućim generacijama pruži emocionalnu i ličnu priču o pandemiji koronavirusa. Muzej u Londonu koji sarađuje sa Muzejem snova na zapadnom univerzitetu u Kanadi, traži od sugrađana da se obrate zaposlenima u muzeju i podele snove koje su proživeli dok je Kovid-19 osvajao svet.

Londonski muzej najavio je projekat sakupljanja snova stanovnika Londona tokom pandemije koje će da uvrsti u kolekciju dokumenata koji se čuvaju, a opisuju kako je koronavirus uticao na ljude.

Projekat, nazvan „Čuvari snova“, nastojaće da prikupi usmene zapise snevača. Takođe će istražiti kako snovi mogu da pruže sliku o mentalnom zdravlju i načinima suočavanja sa spoljnim stresovima, posebno u kriznim vremenima.

„Spavanje je jedna od prvih stvari koje su se promenile i poremetile odmah po proglašavanju pandemije koronavirusa. Želim da zabeležim način na koji je pandemija uticala na našu svest i podsvest“, istakla je kustoskinja Fotejni Aravani.

Tim muzeja prikupljaće snove od marta 2020. godine do 15. januara 2021.godine. Svi koji su zainteresovani svoje snove mogu da dostave muzeju u audio, video ili pisanom formatu.

„Snovi stanovnika Londona prikupljeni tokom pandemije biće vredan izvor za istoričare, naučnike i umetnike, koje zanima kako je pandemija uticala na budne misli i na najdublja iskustva vezana za snove i noćne more“, istakao je profesor psihologije Valdar Norejka sa Univerziteta „Kvin Meri“.

izvor: RTS, THE GUARDIAN, MUSEUM OF LONDON

Slični članci

Back to top button