Reportaža

Jezero bez dna biser Taurskog gorja

Jezero je smješteno na 1.702 metra nadmorske visine i to na sjevernim padinama Taurskog gorja

KONYA (AA) – Jezero bez dna, smješteno na granici između turskih distrikta Akseki u Antaliji i Bozkira u Konyi, popularna je destinacija za mnoge zaljubljenike u prirodu i fotografe, bez obzira da li riječ o profesionalcima ili amaterima.

Ovaj biser azurne boje smješten je na 1.702 metra nadmorske visine na sjevernim padinama Taurskog gorja. Čista voda čiji je nivo jednak tokom cijele godine, tokom svih godišnjih doba oduševljava one koji su došli do jezera da odmore dušu i uživaju u prirodnim ljepotama.

Jezero posjećuju turisti iz svih dijelova Turske, a naročito iz Antalije i Konye. 

Jedan od njih je i Ali Kara koji je s unukom došao iz Antalije. Dodao je kako svakog ljeta tu dolaze i pecaju. 

”Ovdje su temperature zraka veoma ugodne, dolazimo na izlet, pecamo. Svakome bih preporučio. Jezero bez dna tokom vikenda posjećuju brojni turisti iz Antalije i Konye. Naši preci potiču s ovih područja. Dolazimo u maju i junu, i na ovim planinama ostajemo do novembra“, rekao je Kara. 

Dodao je kako se na padinama planine bave i poljoprivredom te da mnogi ljudi prefeiraju odlazak na more, dok oni dolaze na planinu gdje su temperature zraka znatno niže.

Mustafa Harmanci s porodicom je došao iz Konye.

Rekao je kako je voda izrazito bistra i da ne može izdržati, a da ne zapliva u jezeru.

“Pošto kažu da jezero nema dna, ne udaljavam se previše od obale. Ova voda se može piti. Jezero je fantastično mjesto, a i zrak je čist. Svi bi trebali doći i uvjeriti se u njegovu ljepotu“, rekao je Harmanci.

Slični članci

Back to top button