Reportaža

RTV Crne Gore otvorila muzej: Čuvaju od zaborava opremu, tehniku i fotografije iz prošlog vijeka

Muzej je smješten na samom ulazu u zgradu RTCG, a podijeljen je u tri cjeline. Postavka muzeja i odabrani eksponati, nekada korišteni mikrofoni, kamere, oprema, daju priliku da se šira javnost upozna na koji način je izvještavano o herojima Drugog svjetskog rata, državnicima, naučnicima, sa kojom opemom su snimani domaći filmovi i serije, kako je nekada izgledao večernji dnevnik

PODGORICA (AA) – Nacionalni javni servis Crne Gore (RTCG) u susret jubileju, 75 godina postojanja radija i 55 godina televizije, formirao je sopstveni muzej, kao svjedočanstvo jednog prošlog vremena, gdje su prikazane stare kamere, oprema, tehnika, fotografije, arhivski snimci.

Na taj način, crnogorski javni servis prvi je u regiji koji je projekat muzeja unutar televizija doveo do kraja.

Muzej je smješten na samom ulazu u zgradu RTCG, a podijeljen je u tri cjeline. Postavka muzeja i odabrani eksponati, nekada korišteni mikrofoni, kamere, oprema, daju priliku da se šira javnost upozna na koji način je izvještavano o herojima Drugog svjetskog rata, državnicima, naučnicima, sa kojom opemom su snimani domaći filmovi i serije, kako je nekada izgledao večernji dnevnik.

Kustosi Centra savremene umjetnosti i Javne ustanove “Muzeji i galerije Crne Gore“ Marina Čelebić i Vladan Ivanović osmislili su prostor i podijelili zbirku u tri cjeline. U jednom dijelu su prvi aparati korišteni u programu radija i televizije, drugi dio je popunjen kamerama i reflektorima, dok se u trećem dijelu nalaze manji aparati, kao i tv prijemnik koji bez prekida emituje arhivski program RTCG-a.

Izloženo više stotina eksponata-

Urednica programskog arhiva RTCG Snežana Rakonjac, u razgovoru za Anadolu Agency otkriva da ideja o otvaranju muzeja nije originalna, niti nova.

“Mnogo država u svijetu ima muzeje radio i televizije, većina televizija u regiji radi na tim projektima, ali koliko znam, još ni jedna televizija nije taj posao privela kraju. Izložili smo više stotina eksponata koji svjedoče o bogatoj prošlosti Radija i Televizije Crne Gore. Tu su i eksponati koji govore i o istoriji radiodifuzije poput Volujice, zatim zbirka bogatih tehničkih uređaja koja svjedoči o čestim tehnološkim mijenama, o specifičnostima radija i televizije kao fenomena 20.vijeka. Takođe, tu je galerija fotografija na koje smo podsjetili na brojnu stvaralačku porodicu različitih profila koja je tokom 75 radijskih i 55 televizijskih godina stvarala program i zaista ostavila bogatu medijsku baštinu“, kaže Rakonjac.

Među brojnim eksponatima, kamerama koje su stare više decenija, raznim tehničkim aparatima, izdvaja se tv prijemnik koji bez prekida emituje arhivski program RTCG-a.

“Nadamo se da će se muzejska zbirka obogatiti, da će dobiti još širi prostor kada jednog dana digitalizujemo arhiv, a to nam je prvi sljedeći projekat, onda će ovo moći da postane i centar za naučna istraživanja, gdje će svako na zahtjev moći da pogleda televizijsku emisiju, dnevnik, da proučava našu prošlost, a da mu osnov bude audio-vizuelni dokument kao možda najvjerodostojni prvorazredni istorijski izvor“, kazala je Rakonjac.

Tehnika korištena tokom 20. vijeka –

Tokom obilaska muzeja ekipa AA imala je priliku da sretne brojne novinare i kamermane koji su radni vijek proveli upravo na RTCG.

Jedan od njih je i Savo Jovanović, snimatelj u televiziji sedamdesetih godina prošlog vijeka. Kroz razgovor, prisjeća se početaka u televiziji.

“Zvanično sam počeo da radim 1970. godine, a tri ili četiri godine prije toga sam radio u televiziji kao scenograf. Tako da sam 1970. prešao na kameru i ukupno nas je bilo četvorica, dva snimatelja i dva asistenta. Tehnika je za to vrijeme bila super, jer se samo filmski radilo. Kamere su bile Arifleksove, koje su bile odlične, a male netonske kamere su bile Bolex. Sad je potpuno drugačija tehnika, aparati s memorijama, mogućnosti su bolje, jer može se mijenjati objektiv. Mi smo tada imali po jedan zoom objektiv”, prisjeća se Savo, koji je bio glavni snimatelj brojnih crnogorskih tv serija i filmova prošlog vijeka.

Na dan jubileja, 27.novembra, kada će se obilježiti 75 godina postojanja radija i 55 godina tlevizije, RTCG će početi da koristi najsavremeniji sistem koji će obezbijediti vrhunski kvalitet slike, zvuka i produkcije.

Slični članci

Back to top button