Reportaža

Njujork Tajms: Sarajevo, grad koji se ponovo rodio

Na naslovnici prestižnog časopisa The New York Times Travel našla se u nedelju fotografija mosta Festina lente kod Akademije likovnih umetnosti u Sarajevu.

Reč je o tekstu o putovanju u BiH kojeg je napisala autorka Sara A. Kan za prestižni The New York Times.

Kan je u svom tekstu navela da je Sarajevo grad koji se ponovo rodio.

“Na Baščaršiji, staroj četvrti u srcu Sarajeva, prošetala sam kroz različite uličice bazara iz 16. veka iz doba Otomanskog carstva, koji su nekada označeni za različite zanatlije: kazandžije u Kazandžiluku; kovači su kovali gvozdene alate na Kovačima; kožari su na Saračima, a obućari su se skupili u Čizmedžiluku.

Kan je navela da joj je pored brojnih prodavnica najviše pažnje privukla jedna vrata koja su ukrašavala med i srebro. Zvekir je simbol grada, istaknutog na grbu Kantona Sarajevo; to je, rekli su joj vodiči, simbol gostoljubivosti Bosanaca.

U svom tekstu je takođe navela da je Bosna, u kojoj se prepliću Istok i Zapad, našla svoje mesto u poglavljima istorije brojnih velikih carstava i zemalja – od Rimljana do Austrougara, pa sve do zajedničkog života u bivšoj Jugoslaviji koja se raspala devedesetih, a sa njom i njena ljudskost i multietničnost.

“Sarajevo se našlo zarobljeno u najdužoj opsadi modernog ratovanja”, napisala je Kan.

Pa ipak, Sarajlije su pretrpele, zaključila je.

Kan je u svom tekstu navela da su mnoge razorene građevine poput Skupštine uskrsnule, te da Sarajevo ne zovu bez razloga Jerusalimom Evrope.

Tokom boravka u Sarajevu posetila je brojne prodavnice i kulturno-istorijske objekte o kojima je pisala u svom dugom putopisu za ovaj ugledni medij.

Slični članci

Back to top button