Specijal

Bajro Župić: Fudbal u Srbiji pre 30 godina bio bolji nego danas

NOVI PAZAR – Fudbal u Srbiji osamdesetih godina bio je ubedljivo bolji nego danas, tvrdi nekadašnji prvotimac beogradskog Partizana Bajro Župić.

“Partizan i Crvena zvezda iz osamdesetih lako bi pobedili današnji Partizan ili Crvenu zvezdu. I tehnički i taktički to su bile bolje ekipe, a čak i na polju fizičke snage moja generacija je bila daleko spremnija nego današnji prvotimci koji igraju u naboljim domaćim klubovima”, rekao je Bajro Župić za novinski portal Kazaljka i dodao da se razlika najbolje vidi na primeru uporedbe sa ostrvskim fudbalom.

“Tada ekipe iz Engleske i Škotske nisu bile fizički spremnije od nas. Lako smo se nosili sa njima. Partizan je trčao više nego škotski Seltik ili engleski Kvins park rendžers. Ne čudi me što je ovakvo stanje u domaćem fudbalu, jer je manja država i manji je izbor igrača, a mnogi mladi igrači rano odlaze u inostranstvo tako da ekipe nemaju jasan kostur prvotimaca”, kaže Župić.

Nekadašnji miljenik Partizanovih navijača kaže da mladim igračima nedostaje i borbenosti. Okrenuti su menadžerima, novcu, društvenim mrežama… “Preokupirani su samo šansom da odu vani. Više misle na to nego na individualno napredovanje”, tvrdi nekadašnji Partizanov prvotimac čije ime i danas skandiraju navijači na crno-belom jugu.

“Ja sam navijače ‘kupio’ borbenošću i to već na jednoj od svojih prvih zvaničnih utakmica – bilo je to na utakmici jesenjeg dela prvenstva 1985/86, protiv Hajduka. Čuvao sam Blaža Sliškovića i to uspešno. Borbenost je uvek bila na ceni i to je način da se uspe u fudbalu”, rekao je Župić.

On ističe da mu je za čuvanje posebno bila teška trojka veznih igrača: Dragan Stojković Piksi, Vladimir Skočajić iz Veleža i Robert Prosinečki.

“Nisam ni smeo da ih pustim da prime loptu, bili su dobri tehničari, zato sam bio stalno uz njih i mislim da sam ih dobro čuvao. Piksi i Prosinečki su bili vešti sa loptom, a Skočajić je bio veoma brz, imao nisko težište, vrlo nezgodan za čuvanje”, kaže Bajro.

Svaki razgovor sa novinarima, Bajro Župić završava na isti način: “Pozdrav šaljem svim navijačima Partizana, neka budu uz crno-bele.”

Slični članci

Back to top button