Kultura

Edin Alija ušao u svijet filmske režije

Želja roditelja bila je da Edin studira medicinu, ali on je imao svoje snove...

Projekcijom kratkometražnog filma pod nazivom”Generacije”, Edin Alija iz Prizrena je odbranio diplomski rad čime je dobio zvanje diplomirani fimski reditelj.

Edin Alija (24) je prvi Bošnjak sa Kosova koji je studirao na Akademiji dramskih umjetnosti. Nakon završene gimnazije, želja roditelja bila je da Edin studira medicinu, ali on je imao svoje snove, želio je da se bavi profesijom koja je povezana sa filmom.

Vođen tom željom, 2014. godine upisao je Akademiji dramskih umjetnosti u Prištini, na odsjeku filmska režija. Tokom studija bio je veoma uspješan, a jaku želju da uspije u namjeri da postane filmski režiser pokazao je kroz nekoliko studentskih fimova.

Tematika njegovih filmova je različita, od onih kroz koje je htio da pokaže bošnjačku tradiciju, kao što je to slučaj u filmu “Nikome ništa” pa do filma “Generacije”, koji predstavlja krunu njegovog studiranja.


U izjavi za Radio Kosovo 2, koju prenosi info-ks portal, Edin kaže da ga je cjelokupna situacija i nesigurna budućnost mladih na Kosovu podstakla da režira film na tu temu s ciljem da pokuša da društvu otvori oči i da se počne glasnije govoriti o onome o čemu mnogi, iz mnogih razloga, ćute. Na pitanje kako se osjeća kao diplomirani filmski režiser, Edin kaže da su to posebne emocije i da je sreća što je uspio da ostvari svoj san.

On poručuje svim mladima da iskoriste sve mogućnosti i šanse koje im se nude, a koje su, kako naglašava, sada mnogo veće nego ranije.

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button