Zdravlje

Slabe noge znače slabo srce

Polako povećavajte broj čučnjeva kako osjetite da to vaše tijelo može da podnese.

Biti bolestan je energetski i finansijski neprofitabilno, jer bolestan čovjek ne radi za sebe, već za apoteku. To je realnost.

Onaj ko je odlučio da ne vježba, kao da je odlučio da sa 45 godina ostari i ode u penziju. Tijelo stari ako se ne održava, a ne zbog godina koje ga stižu.

Srce je velika pumpa koja šalje krv u noge (velika cirkulacija) i u mozak (mala cirkulacija). Tada počinje venski protok jer se krv mimo zakona gravitacija podiže i iz nogu se vraća u srce. Vene pomažu da se krv vrati u srce, a brzina vraćanja krvi u srce zavisi od stanja mišića nogu. Zbog toga mišići nogu moraju da budu u dobroj formi kako bi i srce dobro radilo. Međutim, mnogi od nas pola dana provode sjedeći, što otežava rad srca i stvaraju se uslovi za bolesti. Najčešći problem čak i mlađih ljudi je nedostatak kiseonika u krvi, prouzrokovan nedovoljnom fizičkom aktivnošću.

Slabe noge znače slabo srce. Zbog toga je preporučljivo da se radi jednostavna vježba svaki dan: čučnjevi!

Čučnjevi održavaju mišiće nogu i krvne sudove u perfektnoj formi što doprinosi bržem protoku krvi do srca. Veoma je bitno da tokom izvođenja čučnjeva izdahnete i kažete dugo: haaaa. Sa tim izdahom bi sva negativna energija trebala da izađe iz vašeg tijela. Fizički zdrava osoba bi trebalo da uradi tri serije po 10 čučnjeva prvih dana. Kada su čučnjevi u pitanju ne biste smjeli da preterujete. Nema žurbe. Postepeno i polako radite ovu vježbu i ne forsirajte svoje tijelo da prvih dana uradi previše čučnjeva.

Čučnjevi se mogu izvoditi tokom dana u tri serije, tj. tri puta dnevno po deset čučnjeva. Polako povećavajte broj čučnjeva kako osjetite da to vaše tijelo može da podnese.

Za one koji mnogo sjede tokom dana, čučnjevi su neophodni. Ova vježba može da zamijeni pješačenje, plivanje, trčanje, planinarenje…. Kada završite sa čučnjevima, probajte da noge stavite u hladnu vodu u vremenskom intervalu od 5 do 10 sekundi, a zatim ih istrljajte grubim i suvim peškirom.

Ne zaboravite da noge namažete kremom, mlijekom za telo ili uljem, jer koža poslije vježbanja najbolje upija sve dobrobiti kreme za tijelo.

Gracija CG

Slični članci

Back to top button