Zdravlje

Rusija pri kraju ispitivanja vakcine protiv virusa korone

U Rusiji je završen finalni stadijum kliničkih ispitivanja vakcine protiv virusa korona, koje zajedno sprovode Ministarstvo odbrane Rusije i Nacionalni centar za istraživanje Gamalej, saopštilo je Ministarstvo.

Ispitivanje je počelo 18. juna. Devet učesnika eksperimenta dobilo je jednu komponentu vakcine, a drugih devet – drugu komponentu. Kasnije, 23. juna, vakcinu je primilo još 20 dobrovoljaca i ta grupa će dobiti buster dozu vakcine. Njima će kasnije biti uvedena druga komponenta, prenosi Sputnik.

„Prva grupa dobrovoljaca koja testira vakcinu biće otpuštena 15. jula nakon što prođu kontrolne analize i oni će se vratiti kući. Trenutno je njihovo stanje dobro, osećaju se dobro, nema negativnih reakcija niti neželjenih efekata“, precizira se u saopštenju.

Druga grupa dobrovoljaca na kojima se sprovodi studija o efikasnosti i imunogenosti vakcine dobiće drugu komponentu vakcine protiv virusa korona 13. jula. Shema buster doze vakcinacije, predviđena za ovu grupu, omogućava jačanje imuniteta i povećanje njegovog trajanja, objašnjava se u saopštenju.

Back to top button