Zdravlje

Crna Gora: Mešihat IZ-a pozvao vjernike na oprez zbog korona virusa

Obavljanje vjerskih propisa pojedinca ako prema stavu nadležnih zdravstvenih ustanova imaju simptome korona virusa, ne smije biti opravdanje za dovođenje drugih vjernika u opasnost, navode u Mešihatu Islamske zajednice u Crnoj Gori

PODGORICA (AA) – Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori pozvao je vjernike da pokažu društvenu odgovornost prema mogućoj pojavi korona virusa u toj zemlji.

U saopštenju Mešihata pozivaju se vjernici islamske vjeroispovjesti da prate preporuke nadležnih ustanova i institucija.

“Ovakav oprez je u saglasnosti sa preporukom hadisa u kom Muhamed, a.s., kaže: ‘Kada čujete da se u nekoj oblasti pojavila zarazna bolest, ne ulazite u nju. A ako se pojavi oblast u kojoj se nalazite, ne izlazite iz nje bježeći.’ Obavljanje vjerskih propisa pojedinca ako prema stavu nadležnih zdravstvenih ustanova imaju simptome korona virusa, ne smije biti opravdanje za dovođenje drugih vjernika u opasnost”, navodi se u saopštenju.

S obzirom na to da se vjerski propisi praktikuju na kolektivan način, Mešihat je upozorio vjernike na pojačan oprez i apelovao da u slučaju bilo kakvih simptoma ne prisustvuju ibadetima u džematu. U tom slučaju, kako se navodi, dnevne namaze i džumu namaz mogu obaviti u kućama kako ne bi druge džematlije doveli u potencijalnu opasnost.

“Mešihat Islamske zajednice apeluje na Medžlise i džemate, kao i na sve vjernike da u korištenju vjerske infrastrukture posebno vode računa da prostor koji koriste čuvaju brigom o opštoj higijeni, koja je prema islamskim propisima neizostavan uslov ispravnosti ibadeta. Apelujemo da se svi oblici vjerskih okupljanja u slučaju pojave virusa redukuju na nužnu razinu, shodno preporukama hadisa i stavovima prvih generacija i preporukama nadležnih institucija u slučajevima pojave zaraznih bolesti”, navodi se u saopštenju.

Slični članci

Back to top button