Zdravlje

Sputnjik V štiti sve uzraste, imunitet traje dvije godine

Direktor ruskog Nacionalnog istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja, Aleksandar Ginsburg kazao je da je Sputnjik V, vakcina protiv covida-19 koju je razvio taj centar, pokazala isti nivo efikasnosti u svim starosnim grupama.

“Sputnjik V pokazao je isti nivo efikasnosti u svim starosnim grupama. U početku je bilo sumnji da bi vakcina mogla biti manje efikasna za ljude starije od 60 godina jer je njihov imuni sistem manje aktivan i može proizvesti slabiji imuni odgovor. Međutim, ništa se od toga nije potvrdilo i ovaj preparat dobro djeluje i na ljude starosti 60, 70 i 80 godina”, rekao je Ginsburg.

Prema njegovim riječima, sve vakcinisane osobe pokazale su dobar imunološki odgovor i visoku podnošljivost vakcine, a njen efekat može trajati i preko dvije godine, prenosi Tass.

Masovna vakcinacija odraslog stanovništva protiv infekcije covid-19, u Rusiji započela 18. januara, a svi se mogu besplatno imunizovati sa jednom od dvije registrovane vakcine, “Sputnjik V” ili “EpiVakKorona”, navodi agencija.

Izvor:CdM

Slični članci

Back to top button