Zdravlje

Crna Gora: Od danas zabranjeno pušenje u zatvorenom prostoru

Novim zakonom nije dozvoljeno pušenje u bilo kojoj prostoriji ili dijelu gdje se konzumiraju hrana i piće

PODGORICA (AA) – U Crnoj Gori je od danas zabranjeno pušenje u zatvorenom prostoru, na osnovu Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda.

Zakon, koji je danas stupio na snagu, a kojim se zabranjuje upotreba duvanskih proizvoda u javnim zatvorenim prostorijima, osim u kazinima, poslanici su usvojili krajem jula.

Novim zakonom nije dozvoljeno pušenje u bilo kojoj prostoriji ili dijelu gdje se konzumiraju hrana i piće.

Postoji mogućnost određivanja posebnog dijela prostora koji vlasnik, odnosno korisnik odredi isključivo za tu namjenu. Zakonom su jasno propisani uslovi izolacije, površine, pozicije i opreme tog dijela prostora (prostorija mora da bude izolovana na način da nije moguć protok duvanskog dima u ostali dio prostora, a površina ne smije da bude manja od 10 metara kvadratnih, da zauzima više od 20 odsto radnog, odnosno javnog prostora i ne smije da bude namijenjena za prolaz u druge prostore).

Za kršenje zakonskih odredbi predviđene su kazne i do 20 hiljada eura. 

Ministar zdravlja Kenan Hrapović tokom obrazlaganja novog predloga zakona u julu u Skupštini Crne Gore saopštio je da u Crnoj Gori od raka pluća oboli oko 400 osoba godišnje, a da liječenje jednog pacijenta, prema podacima iz 2015. godine, košta oko 70 hiljada eura.

Prema podacima iz 2017. godine, u Crnoj Gori je 35,4 konzumenata duvanskih proizvoda, što Crnu Goru svrstava među vodeće zemlje u svijetu kada je u pitanju pušenje cigareta po glavi stanovnika.

Slični članci

Back to top button