Zdravlje

Paradajs i jabuke štite pluća

Tri jabuke dnevno usporavaju prirodno starenje pluća i popravljaju oštećenja uzrokovana pušenjem, pokazuje studija. Isti efekat postiže se i konzumacijom dva paradajza na dan, zaključuju naučnici.

Međutim, zaštitni efekti proizlaze samo iz svežih sorti, što znači da konzervisan ili prerađen paradajz i jabuke ne rade na isti način.

Prirodni pad funkcije pluća tokom 10 godina bio je sporiji među bivšim pušačima koji su redovnoo jeli paradajz i voće, naročito jabuke. Ovo otkriće pruža nadu pušačima kako bi izbegli razvijanje neizlečivog hroničnog opstruktivnog plućnog poremećaja (KOPB).

Šta je KOPB?

KOPB je široki pojam za bolesti pluća, od emfizema do akutnog bronhitisa, koji može uzrokovati teško disanje i gubitak daha. Brojke sugerišu da oko 1,2 miliona Britanaca i više od 11 miliona Amerikanaca živi s potencijalno smrtonosnim KOPB-om.

“Ova studija pokazuje da ishrana može pomoći u popravljanju oštećenja pluća kod osoba koje su prestale da puše. Takođe, ishrana bogata voćem može da uspori proces prirodnog starenja pluća, čak i ako nikada niste pušili”, kaže autor studije dr Vanesa Garsija Larsen.

80 odsto sporije starenje pluća

Bivši pušači koji slede ishranu bogatu paradajzom i voćem imali su oko 80 odsto sporije starenje pluća tokom desetogodišnjeg razdoblja.

To sugeriše da hranjive materije u njihovoj ishrani pomažu u popravljanju štete uzrokovane pušenjem, tvrdi dr Garsija Larsen.

“Funkcija pluća počinje da opada oko 30. godine života promenljivom brzinom, u zavisnosti od opšteg i specifičnog zdravlja pojedinca. Dijeta bi mogla da postane jedan od načina borbe protiv porasta dijagnoze KOPB-a u svetu”, istakla je ona.

Slični članci

Back to top button