Zdravlje

Prednosti prirodne kozmetike

Znate li šta sadrže kozmetička sredstva koja svakodnevno koristite – šamponi, kreme, parfemi, pa čak i paste za zube? Ako do sada to niste činili – počnite i uvijek čitajte etikete.

Sastojci koje nalazimo u najvećem broju proizvoda u prodaji daju im određene karakteristike, među kojima su prijatan miris, rok trajanja i lakoća korištenja. Svaki kozmetički proizvod na pakovanju mora imati etiketu sa svim sastojcima, čak i kada su zastupljeni u najminimalnijim dozama. Na etiketi nekog klasičnog proizvoda ćete naći tridesetak sastojaka, među kojima i hemijske supstance kao parafin ili paraben, ocijenjene nečistim, koje mogu da izazovu alergiju ili iritaciju na koži. Drugačija su prirodna kozmetička sredstva napravljena uglavnom od voska, biljnih ulja, cvjetne vode, sastojaka koji već sami po sebi imaju određena pozitivna dejstva na kožu: poboljšavaju njeno fiziološko stanje, hranjiva su, omekšavajuća i, za razliku od klasičnih kozmetičkih proizvoda, sadrže tek desetak sastojaka.


Takozvana prirodna kozmetička sredstva nastala su korištenjem osnovnih biljnih i obnavljajućih materija, uzgojenih na prirodan način ili prikupljanjem u prirodi, sve su dermokompatibilne, što znači da čuvaju zdravlje osobe koja ih koristi. Kreme, šampone i maske možemo da pripremamo u “kućnoj radinosti” prema jednostavnim receptima, od sastojaka koje ćemo sami ubrati ili kupiti u biljnim apotekama. Druga značajna karakteristika je korištenje proizvoda koji ne djeluju štetno na okolinu, čiji ostaci ili pakovanje, naprimjer, neće onečistiti vodu.


Osnovne karakteristike:

  • prisustvo prirodnih aktivnih principa, kao što su esencijalna ulja ili biljni ekstrakti
  • prisustvo pomoćnih prirodnih tvari, kao što su maslinovo ulje ili biljne masnoće, a odsustvo pomoćnih tvari, derivata petroleja (parafin, petrolej)
  • prisustvo prirodnih aditiva i adjuvanata kao što su limunska kiselina, koja se koristi kao konzervans, ili esencijalna ulja za miris proizvoda
  • kratak rok trajanja jer ne sadrže sintetičke konzervanse: prirodne proizvode obično treba potrošiti za tri-četiri mjeseca i čuvati ih na tamnom mjestu s ujednačenom temperaturom.

Prirodna kozmetička sredstva su višestruko korisna, što se najprije odnosi na činjenicu da naše tijelo ne izlažu hemijskim supstancama, što znači da ga istovremeno štite od alergija i iritacija. Zahvaljujući različitim aktivnim principima biljaka dubinski njeguju kožu, ne sušeći je i pomažući joj da dugo zadrži zdravlje, ljepotu i savršen izgled. Svaka osoba treba da pronađe proizvod koji najbolje odgovara njenom tipu kože, zavisno od toga da li je normalna, suva ili masna, uzimajući u obzir i klimatske uslove. Tokom ljeta, naprimjer, preporučljivo je koristiti supstance koje kožu štite od UV zraka, osvježavajuće i blage, a zimi kreme koje koži vraćaju vlagu.


Napravite sami

Osim mnogobrojnih prirodnih kozmetičkih preparata u prodaji moguće je u sopstvenom domu napraviti neke od njih, uz pomoć jednostavnih recepata.


Krema za lice

Potrebno: komadić voska veličine lješnika, 3 kašike susamovog ulja, 1 kašika destilovane ružine vodice, 15 kapi eteričnog ulja lavande
Priprema: Vosak istopiti na pari, dodati ulje, promiješati, a kada postane jednolično skloniti s vatre. Ohladiti uz stalno miješanje, dodavati kap po kap ružinu vodicu, na kraju ulje i dobro promiješati. Držati i frižideru, najbolje u staklenoj teglici s poklopcem. Rok trajanja do četiri mjeseca.


Piling za lice


Potrebno: 2 kašičice morske soli, 50 ml maslinovog ulja, 1 kašičica lavandinog ulja, kašičica cvijeta kamilice


Priprema: Sastojke pomiješati, dobro umutiti i ostaviti na hladnom najmanje pola sata prije upotrebe. Smjesu nanijeti na čisto lice i vrat, te vrhovima prstiju, kružnim pokretima lagano izmasirati i isprati mlakom vodom.

Piling za tijelo

Potrebno: 6 kašika šećera, 1,5 dl maslinovog ulja, kašika limunovog soka, po 3-4 kapi aromatičnog ulja ruzmarina i lavande

Priprema: Sastojke sjediniti, dobro promiješati i prije tuširanja dobro istrljati tijelo od stopala nagore. Ostatak smjese potrošiti u narednih 15 dana.

Šampon za jačanje korijena i protiv opadanja kose

Potrebno: 200 ml blagog šampona, 50 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja, po osam kapi esencijalnog ulja bosiljka, ruzmarina i kadulje

Priprema: Sastojke presuti u flašicu od tamnog stakla, zatvoriti i energično promućkati. Držati na tamnom i hladnom mjestu (ne u frižideru). Prati kosu na uobičajen način. Rok trajanja tri-četiri mjeseca.

Slični članci

Back to top button