Novo

Muftija Dudić: Bošnjaci svi da se popišu u oktobru

NOVI PAZAR – Islamska zajednica u Srbiji, Matica bošnjačka i Zajednica sandžačke dijaspore pokrenule su kampanju da što veći broj Bošnjaka izađe na popis u oktobru.

“Osjetili smo potrebu da ukažemo narodu na ovo važno pitanje. Treba svi da se popišemo, da se objedinimo oko ovog interesa. Ovo je više od dnevne politike”, rekao je na tribini večeras poglavar Islamske zajednice u Srbiji muftija Mevlud ef. Dudić.

On je dodao da svi pažljivo prate šta o ovom pitanju kaže IZuS jer, kako je istakao, “sve drugo je nebitno, sve drugo se prosulo.”

“Naša dijaspora mora da dođe i da se popiše, jer to je u interesu Bošnjaka. Kada čovjek mora da plati popis dođe mu obračun gdje god da živi, a eto za popis mora čovjek da dođe iz inostranstva, ali baš zato pozivam sve naše ljude da dođu i da se popišu”, rekao je muftija Dudić.

On je o pitanju izjašnjavanja o vjerskoj pripadnosti pretpostavio da su muslimani u Srbiji na drugom mjestu po brojnosti, odmah nakon pravoslavaca.

Više učesnika na tribini je osudilo najnovije pokušaje pojedinih političkih faktora da vrše albanizaciju Bošnjaka u Sandžaku. Istankuto je da takvi pokušaji neće uspjeti.

Predsjednik Matice bošnjačke i narodni poslanik Jahja Fehratović je ovom prilikom pozvao sve faktore među Bošnjacima da ujedine energiju oko popisa kako bi narod dobio sve benefite koji sleduju, po brojnosti.

On je takođe istakao važnost da se Bošnjaci kao maternji jezik navedu bosanski jezik.

Predstavnik Zajednice sandžačke dijapore iz Minhena Izet ef. Bibić rekao je ovom prilikom da “najnoviji pokušaji albanizacije Bošnjaka predstavljaju podmetanje.”

“Ja sam ubijeđen da ta podvala neće proći i da ćemo se svi izjasniti kao Bošnjaci, što i jesmo”, rekao je Bibić.

Na skupu je tokom rasprave književnik Zehnija Bulić predložio da Bošnjaci sami naprave statistiku o svojoj brojnosti u zemljama Zapadne Evrope kako bi i na taj način ostvarili benefite u obrazovnim institucijama država u kojima su na privremenom radu.

Slični članci

Back to top button