Balkan

Čović i Izetbegović u Mostaru bez konkretnog dogovora

U Mostaru relaksirani odnosi HDZ-a i SDA, te je dogovoreno kako je neophodan kompromis za uspostavu vlasti. Pregovori se nastavljaju naredni tjedan u Sarajevu

MOSTAR (AA) – Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine Dragan Čović sastali su se danas u Mostaru s izaslanstvima, te kazali kako su približili stavove i da će raditi na ubrzanju formiranja vlasti.

Nakon dvosatnog sastanka predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine Dragan Čović je kazao kako su današnji razgovori u Mostar bili otvoreni i prijateljski.

Zahvalivši se izaslanstvu SDA na dolasku u sjedište HDZ-a BiH u Mostaru Čović ističe kako su današnji razgovori korak ka optimizmu. Ističe kako je otvoreno mnogo tema i kako su stavovi ovih stanaka uvelike približeni, te da ima jako puno stvari oko kojih trebaju da se dogovore.

“Razgovarali smo o nekoliko tema, o kojima ćemo nastaviti razgovarati i ovaj i idući tjedan još intenzivnije. Primarno je tema bila suradnja dvije stranke, kako bi se relaksirali odnosi i stvorili jedan drugačiji ambijent od onog koji imamo proteklih godina, i kad je u pitanju odnos između dva konstitutivna naroda u BiH, a osobito između dvije političke opcije”, kazao je Čović.

Naglasio je kako želi da se to osjeti, ne samo na središnjem nivou, već po hijerarhiji unutar ustroja i SDA i HDZ-a.

“Zajednički sadržatelj našli smo, da što prije uspostavimo vlast na nivou BiH, ali uopće sve razine vlasti, da to što prije završimo. I mislim da ćemo u tom duhu razgovarati i idućeg tjedan u Sarajevu i zakazati jedan zajednički kolegij oba doma Parlamenta BiH kako bi mnoge teme koje nas još opterećuju pokušali staviti na stol i naći rješenja”, kazao je Čović.

Zajednička želja obje stranke je da se što prije uspostavi vlast na nivou BiH, jer kako Čović ističe BiH još ima šanse za Euroatlantski put.

„U vrijeme predsjedavanja Hrvatske Europskom unijom, u petom mjesecu, kada će opet biti na dnevnom redu kandidatski status Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, i BiH može biti u tom paketu. Jedina prepreka da budemo u tom paketu je upravo uspostava vlasti i definiranje planova koji definiraju našu europsku budućnost”, poručio je Čović.

Izrazivši zadovoljstvo zbog dobre atmosfere na današnjem sastanku u Mostaru predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović ističe da se od sada nada efikasnijoj suradnji.

„Mi smo dugo zajedno u koalicijama i ja mislim da ustvari ovaj spreg, bez obzira na oscilacije u odnosima, drži stabilnost u BiH“, kazao je Izetbegović.

Ističe kako je bitno da su dogovorili da svakodnevni život, odnosno normalno funkcioniranje vlada na svim nivoima, ne smije biti dovedeno u pitanje. Ističe kako unatoč krizi koja traje već godinu dana, za sada rezultati rada vlada nisu loši.

“SDA insistira na tome da se pitanje formiranja parlamentarnih komisija ne dovodi u vezu sa konstituisanjem Vijeća ministara BiH, dok je HDZ stava da to nije moguće uraditi, s obzirom na postojeće političke odnose“, kaže Izetbegović.

Stavovi su različiti, kako ističe i kada je u pitanju ANP, jer SDA smatra da to mora biti uvjet za formiranje vlasti, dok HDZ BiH to ne smatra uvjetom.

Izetbegović naglašava kako je potrebno pronaći neki kompromis u ovoj godini, jer nijedna strana ne može uvjetovanjem postići svoj cilj.

Razgovaralo se i o Mostaru, o izmjenama Izbornog zakona, te su lideri ovih stanaka dali snažnu potporu kantonalnim Odborima stranaka da uspostave vlast na tim nivoima, a detaljni razgovori o uspostavi vlasti na višim nivoima nastavit će se u glavnom gradu BiH narednog tjedna i uključivanjem ekspertnih timova.

Slični članci

Back to top button