Balkan

Erdogan pozvao zemlje OIC-a da pomognu u obnovi zemljotresom pogođene Albanije

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan kazao je kako je on turskom ministarstvu okoliša i urbanizma naložio izgradnju 500 stambenih jedinica u Albaniji

ISTANBUL (AA) – Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan pozvao je danas članice Organizacije islamske saradnje (OIC) da pomognu da se Albanija što prije oporavi od posljedica nedavnog razornog zemljotresa.

“Naložio sam ministru okoliša i urbanizma izgradnju 500 stambenih jedinica u Albaniji“, kazao je Erdogan na početku investicijske konferencije koja je okupila hiljade učesnika iz zemalja OIC-a.

Turski predsjednik Erdogan pozvao je sve učesnike da pomognu u oporavku bratske Albanije koju je nedavno pogodio zemljotres u kojem je poginula najmanje 51 osoba i pričinjena veća materijalna šteta. 

Erdogan je tom prilikom govorio i o stanju u islamskom svijetu te rekao da oko 350 miliona ljudi u zemljama Organizcije za islamsku saradnju živi u teškoj ekonomskoj situaciji. 

“Razlika u prihodu između najbogatije islamske zemlje i najsiromašnije je veća od 200 puta. Kad bi svi muslimani davali zekat, u islamskim zemljama ne bi bilo siromašnih”, rekao je Erdogan.

Erdogan je govorio i o situaciji u zemlji, pa je tako pojasnio da su makro pokazatelj i temelji turske ekonomije krajnje čvrsti i zdravi.

Pojasnio je i kako je s 46 miliona posjetilaca prošle godine, Turska bila šesta najposjećenija zemlja svijeta, a ove godine je cilj privući više od 50 miliona turista. 

Dodao je i kako je Turska među najspremnijim zemljama na uticaj oscilacija na finansijskim tržištima i globalnim trgovinskim ratovima.

Isto tako, dodao je kako je njihova glavna dužnost pomoći u rješavanju problema braće, ma gdje se ona nalazila.

Slični članci

Back to top button