Balkan

Šojgu u Beogradu: Saradnja u oblasti odbrane u uzlaznom trendu

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu tokom današnje zvanične posete Beogradu razgovarao je sa predstavnicima vojnog vrha Srbije o saradnji dve vojske, a uručen mu je i počasni doktorat

BEOGRAD (AA) – Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu tokom današnje zvanične posete Beogradu razgovarao je sa predstavnicima vojnog vrha Srbije o saradnji dve vojske, a uručen mu je i počasni doktorat. Šojgu je na kraju posete odao poštu oslobodiocima Beograda,.

Šojguu je uručen počasni doktorat Univerziteta odbrane u Beogradu zbog doprinosa vojnom obrazovanju u Srbiji.

Rektor Univerziteta odbrane u Beogradu Goran Radovanović rekao je da je Šojgu osvedočeni prijatelj sistema odbrane Srbije i da je dao “nemerljiv” doprinos saradnji u oblasti vojnog obrazovanja i obuke. On je rekao da je Šojgu član ruske Akademije nauka i da je odlikovan najvišim priznanjima Rusije i Srbije.

“Hvala za visoku ocenu mog rada, radiću sve što mogu na poboljšanju prijateljskih veza vojski Rusije i Srbije”, poručio je Šojgu, koji je čestitao i Dan državnosti, 15. februar, građanima Srbije.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin je rekao da mir u kojem Rusija živi duguje snažnoj vojsci koja je u stanju da taj mir čuva, te da je Rusija stvorila armiju koja je visokotehnološki sposobna i spremna da odbrani i prijatelje i saveznike.

“Svaki vaš uspeh doživljavamo kao svoj, a svaku ranu vašeg naroda kao svoj bol”, poručio je Vulin.

Delegacije ministarstava odbrane Srbije i Rusije održale su sastanak po dolasku Šojgua u Palatu “Srbija”, na kojem je tema bila saradnja u oblasti odbrane.

U saopštenju nakon sastanka navodi se kako saradnja u oblasti odbrane ima uzlazni trend i da se odvija u skladu sa Deklaracijom o strateškom partnerstvu, a istaknuto je zajedničko opredelenje da saradnja između dve zemlje u narednom periodu bude dodatno unapređena, kao i da se ostvare svi ciljevi saradnje na obostrano zadovoljstvo dva prijateljska naroda i države. 

Kako se navodi u saopštenju, napredak saradnje najbolje pokazuje činjenica da su samo u 2019. godini realizovane 94 aktivnosti u okviru međunarodne vojne saradnje sa Rusijom.

Vulin je istakao da je Vojsci Srbije čast da učestvuje na obeležavanju Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, koje će biti održano 9. maja ove godine u Moskvi.

Šojgu je obišao i izložbu “Odbrana 78” u Muzeju grada Beograda o bombardovanju 1999. godine.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane Srbije, u knjizi utisaka Šojgu je napisao da je “agresija NATO-a protiv Jugoslavije odnela živote mnogih nevinih ljudi – žena, staraca, dece. Ali srpski narod, zahvaljujući njegovoj odvažnosti, hrabrosti i snazi duha, nije bio slomljen”.

“Ne smemo da zaboravimo na tu tragediju i moramo da uradimo sve moguće da se to više ne ponovi”, napisao je Šojgu, navodi u saopštenju Ministarstvo odbrane Srbije.

Na kraju posete, ministri odbrane Srbije i Rusije položili su vence na Spomen-obeležje oslobodiocima Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu, a zatim i kapsulu sa zemljom iz Rusije na mestu buduće skulpturno-arhitektonske kompozicije “Večne vatre”, čime je označen početak njene izgradnje.

Ta skulptura podiže se u znak sećanja na srpske i ruske žrtve iz Drugog svetskog rata, a povodom 75. godina pobede nad fašizmom.

Slični članci

Back to top button