Balkan

Prusac: Danas svečano otvaranje manifestacije “509. Dani Ajvatovice”

Muftija travnički i predsjednik Organizacionog odbora Ahmed ef. Adilović istakao je da će publika imati priliku vidjeti i doživjeti 70 različitih kulturnih, vjerskih, edukativnih, sportskih i humanitarnih sadržaja, kroz koje će se ovdašnjoj javnosti predstaviti brojni naučni i kulturno-umjetnički radnici

SARAJEVO (AA) – Danas u poslijepodnevnim satima će na Musalli u Pruscu biti upriličeno otvaranje “509. Dani Ajvatovice”.

Manifestaciju će svečano otvoriti član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, a u programu će učestvovati Udruženje sazlija “Sevdah” iz Živinica, hor Elči Ibrahim–pašine medrese iz Travnika i Vokalno–instrumentalni sastav “Forte” iz Donjeg Vakufa.

Govoreći o ovogodišnjem programu Muftija travnički i predsjednik Organizacionog odbora Ahmed ef. Adilović istakao je da će publika imati priliku vidjeti i doživjeti 70 različitih kulturnih, vjerskih, edukativnih, sportskih i humanitarnih sadržaja, kroz koje će se ovdašnjoj javnosti predstaviti brojni naučni i kulturno-umjetnički radnici.

Pored tradicionalnog nastupa Sarajevske filharmonije, koncerata tradicionalne i duhovne muzike, u Danima Ajvatovice će biti organizovano i 10 promocija knjiga, a za omladinu i djecu planirano je niz programa, između ostalog, Omladinski kamp na platou Ajvatovice te konkurs za najbolji literarni rad za srednjoškolce.

“I ove godine planirali smo četiri humanitarna programa koje ćemo provesti u Bugojnu, Fojnici i Novom Travniku”, istakao je muftija Adilović.

Tako će Muftijstvo travničko u saradnji s Uredom za društvenu brigu Islamske zajednice u BiH nastaviti s pružanjem podrške u radu Udruženju za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama “Leptir” i Udruženju djece i mladih oboljelih od dijabetesa “Slatki svijet” u Bugojnu, kao i Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica “Drin” u Fojnici i Edukacijsko-rehabilitacijskom centru “Duga” u Novom Travniku.

Dani Ajvatovice trajat će od 14. juna do 1. jula 2019. godine, a centralni događaj, pohod ka Ajvatovici i prolazak vjernika kroz Ajvaz-dedinu stijenu, uz prigodan vjerski program, planiran je za nedjelju, 30. juna.

Moto ovogodišnje Ajvatovice je “Ponosni na svoju vjeru, tradiciju i domovinu”.

Slični članci

Back to top button