Balkan

I Srbija finansijski pomaže Albaniji da sanira posledice zemljotresa

Briselu je danas održana međunarodna donatorska konferencija “Zajedno za Albaniju“ koju je organizirala Evropska unija

BRISEL (AA) – Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen saopćila je da je međunarodna zajednica obećala 1,15 milijardi eura (1,25 milijardi dolara) za dugoročni oporavak Albanije od posljedica razornog zemljotresa koji je tu zemlju pogodio krajem prošle godine.

Saopštenje je objavljeno nakon što je održana međunarodna donatorska konferencija “Zajedno za Albaniju“ koju je organizirala Evropska unija.

Na konferenciji su učestvovale Ujedinjene nacije, Svjetska banka, te brojne organizacije, članice Evropske unije, kao i druge zemlje, uključujući Tursku i Ujedinjene Arapske Emirate.

Članice Evropske unije, Evropska komisija i Evropska investicijska banka su obećali pomoć od ukupno 400 miliona eura za zemljotresom pogođenu Albaniju.

“EU se zalaže za solidarnost. Narod Albanije zna da pripada evropskoj porodici, sada više nego ikada“, poručila je Von der Leyen.

Zamjenik šefa turske diplomacije i šef direkcije za evropske poslove Faruk Kaymakci izjavio je da je Turska obećala da će žrtama zemljotresa u Albaniji pomoći sa oko 46,3 miliona eura.

On je također kazao da je Turska bila među prvima koji su pritekli u pomoć Albaniji nakon zemljotresa. Turska je slala spasilačke ekipe, humanitarnu pomoć i pomogla u obnovi stambenih objekata i džamije u Prezi.

“Zadivljujuće je kako se solidarnost širi u srcu Evrope“, izjavio je albanski premijer Edi Rama nakon konferencije u Briselu te se zahvalio donatorima.

Rama je kazao da je ishod konferencije “više nego magičan“ i da bi sa polovicom te sume konferenciju smatrao uspješnom.

“Nevjerovatno je ovo čemu smo svjedočili“, poručio je Rama.

Razoran zemljotres pogodio je sjeverozapadne dijelove Albanije u novembru prošle godine. Od posljedica zemljotresa poginula je 51, a povrijeđeno je više od 3.000 ljudi. Velike materijalne štete registrirane su na području 11 albanskih opština.

Vlada Srbije šalje u Albaniju dva miliona eura pomoći za saniranje posledica zemljotresa.

Slični članci

Back to top button