Balkan

Nikšić: Đukanović relativni pobjednik, većina ipak koaliciji njegovih protivnika

Izbore u Nikšiću mnogi u regionu su prozvali "Bitka za Nikšić" što samo pokazuje da ovi lokalni izbori prevazilaze okvire i Nikšića i Crne Gore po svojoj važnosti.

Juče su u Nikšiću održani izbori za lokalni parlament koji su, po mnogima, imali mnogo veći značaj nego što imaju obični, lokalni izbori u nekom gradu. Naime, to je bio prvi test za vladajuću koaliciju u Crnoj Gori nakon 100 dana vladavine. Takođe je to bio test na kom je DPS aktuelnog Predsjednika Mila Đukanovića mogao pokazaati da li gubi rejting kod birača nakon gubitka državne vlasti ili će zadržati primat pojedinačno najjjače stranke u Crnoj Gori.

Sudeći po rezultatima strmoglavi pad DPS-a, kojeg su očekivali pojedini stranački prvaci i politički analitičari, prije svega okupljeni oko DF-a, nije se dogodio. Šta više, ako sudimo po najavama koje su duže vrijeme dolazile sa te strane političkog sprektra Crne Gore, ta grupacija stanaka sa izrazito prosrpskim stavovima i pomoći koju je dobijala od strane skoro svih medija iz Srbije, bilo da su provladini tabloidi ili opoziciono orjentisana glasila, doživjela je priličan neuspjeh.

Čini se da najviše razloga za zadovoljstvo ima aktuelni premijer Krivokapić koji, doduše nije eksplicitno podržao ni jednu stranku, ali su ga svi vezivali za koaliciju “Mir je naša nacija” koja je osvojila 10 mandata, samo jedan manje od izrazito “glasnih i optimističnih” DF-ovaca.

Indikativna je i stagnacija političkog bloka okupljenog oko URA-e koja je osvojila samo jedan mandat u lokalnom parlamentu, pa njihovi koalicioni partneri na nivou države mogu i bez njih formirati lokalnu vlast. URA time pokazuje da nije uspjela pridobiti više birača u sredinama gdje im nacionalna struktura stanovništva “ne odgovara” tj. gdje nema etničke strukture izvan Srba i Crnogoroca. Situaciju sa URA-om najbolje je možda opisao jedan crnogorski politički analitičar koji je kazao kako bi ” Matija Bećković na ramenima nosio Dritana Abazovića kroz Beograd ali ne bi glasao za njega”.

Slični članci

Back to top button