Balkan

Sabor SPC: Vlada da povuče prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti

Razlog za današnje okupljanje vjernika SPC u Crnoj Gori je prijedlog novog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji je nedavno usvojila crnogorska Vlada. Prema tom predlogu, svi vjerski objekti koji su bili imovina države Crne Gore prije gubitka njene nezavisnosti i pripajanja Srbiji 1918. godine, a koji kasnije nisu na zakonit način prešli u svojinu neke vjerske zajednice, postaće državna imovina

PODGORICA – Srpska pravoslavna crkva (SPC) pozvala je danas crnogorsku Vladu da u razumnom roku povuče iz procedure prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti, poručujući da će ukoliko to ne bude urađeno, još odlučnije istupiti u odbrani svojih svetinja i zakonskih prava, javlja agencija Anadolija.

U Podgorici je danas povodom obilježavanja Trojičindanskog sabora ispred hrama Hristovog vaskresenja, gdje se okupilo više hiljada vjernika, poručeno da je SPC dužna da čuva dostojastvo, identitet i svetinje Crkve.

Razlog za današnje okupljanje vjernika SPC u Crnoj Gori je prijedlog novog zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji je nedavno usvojila crnogorska Vlada. Prema tom prijedlogu, svi vjerski objekti koji su bili imovina države Crne Gore prije gubitka njene nezavisnosti i pripajanja Srbiji 1918. godine, a koji kasnije nisu na zakonit način prešli u svojinu neke vjerske zajednice, postaće državna imovina.

Zbog toga, današnjim proglasom, iz SPC poručuju da će braniti svoje svetinje.

“Zahtijevamo od Vlade Crne Gore da iz dalje procedure u razumnom roku povuče prijedlog zakona. Ukoliko to vlada što skorIje ne uradi, mi ćemo još odlučnije istupiti u odbrani svojih svetinja i zakonskih prava. Danas se zaklinjemo da ćemo čuvati, braniti i obnavljati svoje svetinje, crkve, manastire i grobove naših predaka”, navodi se u proglasu.

U proglasu eparhija ocjenjuje se da je predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti prvenstveno uperen protiv Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhija budimljansko-nikšićke, zahumsko-hercegovačke i mileševske i da pisanju toga akta nije prethodio transparentni dijalog.

Ocjenjuje se da su prekršene brojne procedure i da su Crkva i vjerske zajednica bile diskriminisane od početka.

Navodi se da je zakon isključivo protiv Crkve i elementarnih prava pravoslavnih vjernika i sveštenstva.

“U sekularnoj državi više je nego jasno da se prijedlogom priprema otimanje crkvene imovine. Stvar je dovedena do apsurda, jer se Crkva optužuje da je nezakonito stekla pravo svojine nad imovinom” navodi se u proglasu.

Dodaje se da SPC ne traži privilegije, nego poštovanje prava na slobodu vjere u sopstvenoj državi.

U proglasu se ocjenjuje i da prijedlog zakona, u značajnom broju njegovih odredbi, predstavlja suprotnost slobodi vjere, toleranciji i dijalogu.

“Vlada Crne Gore ima obavezu da pripremi zakon koji će obezbijediti ravnopravnost i jednakost, i koji će dobrovoljno biti poštovan i primjenjivan od svih zajedno”, navodi se u proglasu.

Povodom prijedloga zakona o slobodi vjeroispovjesti, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nedavno je kazao da će država obnoviti autokefalnost Crnogorske pravoslavne crkve, što je izazvalo žestoke reakcije kod pripadnika SPC u Crnoj Gori, prosrpskih političkih partija, kao i unutar vladajućih struktura u Srbiji.

Slični članci

Back to top button