Balkan

Osobe s invaliditetom jedna od najmarginalizovanijih grupa bh. društva

O temi ”UN Konvencija i osobe sa invaliditetom u BiH: Između normativnog i stvarnog“, govorio je politolog Suvad Zahirović

SARAJEVO (AA) – Osobe s invaliditetom su jedna od najmarginalizovanijih grupa građana u bh. društvu, rečeno je na redovnoj sesiji Kruga 99 održanoj u Sarajevu.

O temi ”UN Konvencija i osobe sa invaliditetom u BiH: Između normativnog i stvarnog“, govorio je politolog Suvad Zahirović, a moderator je bio psiholog Bojan Šošić.

Šošić je podsjetio kako se 3. decembra obilježava Dan osoba s invaliditetom. Dodao je kako je ovogodišnja tema ”Promocija učestvovanja i liderstva osoba s invaliditetom: poduzimanje akcija za implementaciju Agende održivog razvoja do 2030. godine”.

Izvršni direktor Informativnog centra za osobe sa invaliditetom “Lotos“, Tuzla, Suvad Zahirović kazao je kako zvanični rezultati popisa stanovništva iz 2013. pokazuju da je u BiH evidentirano 8,3 posto stanovnika koji imaju neku vrstu invaliditeta.

Pojasnio je kako se ovaj podatak značajno razlikuje od procjena o broju osoba s invaliditetom u nekoj zajednici koje čine Svjetska zdravstvena organizacija i Svjetska banka. Naime, po njihovim procjenama oko 15 posto stanovništva neke zajednice čine osobe s invaliditetom.

”U BiH je ovaj broj zacijelo puno bliži procjenama Svjetske zdravstvene organizacije i Svjetske banke zbog događanja koja su našu zemlju zadesila 90-tih godina, rata i posredno i neposredno ratnih dešavanja”, rekao je Zahirović.

Jedan od najprepoznatljivijih aktivista i boraca za prava i dostojanstvo osoba s invaliditetom u Bosni i Hercegovini Zahirović pojasnio je kako je nakon rata BiH kao društvo, na neki način, tragala za odgovorima o tome kako fenomenu invalidnosti i osobama s invaliditetom osigurati odgovarajuće mjesto i dati odgovarajuću podršku.

”Nažalost, još uvijek više tragamo za odgovorima nego što imamo efektivnih rješenja koja bi vodila ka punoj uključenosti osoba s invaliditetom u društvo i ka poštovanju njihovih prava i dostojanstva i mogućnošću uživanja prava koja im kao građanima pripadaju”, pojasnio je Zahirović.

Slični članci

Back to top button