Balkan

Protest u Sarajevu zbog smrti Mohameda Morsija

Demonstranti su kritikovali aktuelnu vojnu vlast u Egiptu, a potom mirno šetali od Gazi Husrev-begove džamije do BBI-a

SARAJEVO (AA) – Povodom smrti prvog demokratski izabranog egipatskog predsjednika Mohameda Morsija, ispred zgrade egipatske Ambasade u Sarajevu, održano je mirno okupljanje Egipćana i građana glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Kritikovali su aktuelnu vojnu vlast u Egiptu, a potom mirno šetali od Gazi Husrev-begove džamije do BBI-a. Nosili su i transparente s likom Mohameda Morsija i znakom “Rabia”. 

U toku šetnje uz transparente je nošen prazan tabut prekriven egipatskom zastavom kao simbol nošenja tijela Mohameda Morsija zbog odluke trenutne vlasti u Egiptu da se ne održi njegova sahrana. 

Okupljeni su poručili da na ovaj način izražavaju podršku egipatskom narodu, a ujedno i protivljenje i oštro osuđivanje “sadašnjeg režima zbog kršenja osnovnih ljudskih prava”. 

“Vrhunac pomenutog neljudskog postupanja i diktatorskog ponašanja režima prema prvom i do sada jedinom legalno izabranom predsjedniku Mohamedu Morsiju je uzrokovalo njegovu neočekivanu smrt 17. juna, nakon što je šest godina nevin boravio u zatvoru. Potvrđeno je da su više od deset puta pokušali da usmrte dr. Mohameda Morsija kroz uskraćivanje lijekova, adekvatnog liječenja čak i o vlastitom trošku, te podmetanje otrova kroz hranu o čemu je i on sam više puta upozoravao sudije u toku montiranog procesa”, naglasili su okupljeni ispred egipatske Ambasade u Sarajevu. 

Podsjetili su da je više od 550 osoba, koje su neosnovano bile u egipatskim zatvorima, doživjelo smrt pod sumnjivim okolnostima. 

Farid Al Zayat, predsjednik egipatske Unije u Bosni i Hercegovini, podsjetio je da je ranije ovog mjeseca preminuo prvi demokratski izabrani egipatski predsjednik Mohamed Morsi.

Kako je kazao, preminuo je u takvim okolnostima da se smatra da je ubijen. 

“Okupili smo se da izrazimo protivljenje režimu koji ubija svoj narod”, rekao je Zayat navodeći da je mnogo činjenica koje govore da je smrt Morsija izazvana. 

Istakao je da na ovaj način izražavaju i podršku egipatskom narodu. 

Među danas okupljenim bio je i Alaa Eldin Sayed, koji je kazao da su se okupili kako bi pokazali da su na strani pravde. 

“Mi smo protiv vlasti koja je ubila našeg predsjednika. Polako su ga ubijali, nije umro prirodnom smrću. On se uvijek borio za našu slobodu i prava”, izjavio je Sayed koji u BiH živi više od 20 godina. 

Kako je kazao, u Egipat ne smije ući. Sayed smatra da je na današnjem skupu trebao biti puno veći broj osoba ali iz straha se nisu pojavili. 

Jedini demokratski izabrani predsjednik Egipta Mohamed Morsi sahranjen je prije nekoliko dana u Kairu. 

Sahrana je održana u mjestu Nast, istočno od centra Kaira, uz maksimalne mjere sigurnosti, a prisustvovali su joj članovi Morsijeve porodice i njegovi advokati.

Morsi je sahranjen na groblju u kojem su sahranjivani uglednici i sljedbenici Muslimanskog bratstva.

Prvi demokratski izabrani egipatski predsjednik Mohamed Morsi umro je u sudnici. Prema navodima egipatske državne televizije, Morsi je izgubio život nakon što je prethodno ostao bez svijesti u sudnici.

Morsiju se na ovom ročištu sudilo za “špijunažu”. Suočavao se s nekoliko optužbi nakon što je svrgnut i zatvoren u vojnom udaru 2013. godine. 

Slični članci

Back to top button