Balkan

Hrvatsku trese štrajk prosvetara

Štrajk je rezultat dugogodišnjeg nezadovoljstva materijalnim i društvenim statusom, uvjetima rada, neuvažavanjem, potcjenjivanjem naše struke. Ovaj štrajk je borba za status obrazovanja i naš položaj u njemu, poručila je predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem

ZAGREB (AA) – Na Trgu bana Jelačića održan je veliki protest pod sloganom “Hrvatska mora bolje” u organizaciji sindikata školstva na kojem se okupilo oko 20.000 učitelja, profesora i ostalih zaposlenika u sustavu školstva iz cijele Hrvatske te brojni građani i učenici koji podržavaju štrajk u školstvu, uz zahtjev povećanja koeficijenta složenosti posla za 6,11 posto.

U organizaciji Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama (NSZSŠ) te uz podršku Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja (NSZVO) održan je na glavnom zagrebačkom trgu veliki prosvjed koji se održava 31. dan štrajka u osnovnom i srednjem školstvu u Republici Hrvatskoj.

Učitelji i profesori započeli su sa cirkularnim štrajkom po županijama 10. listopada/oktobra, a s obzirom da Hrvatska vlada nije udovoljila sindikalnim zahtjevima za povećanjem koeficijenta, prema kojem se obračunavaju plaće, za 6,11 posto, od prošlog utorka školstvo je u općem štrajku.

Povećanje koeficijenta složenosti posla ne traže samo profesori koji rade u osnovnim i srednjim školama, nego i ostali zaposleni u sustavu; spremačice, domari, pomoćnici u nastavi, stručni suradnici, tajnici, računovođe…

Predsjednica SHU-a Sanja Šprem poručila je okupljenima na Trgu bana Jelačića kako više nije riječ samo o štrajku za povećanjem koeficijenta za 6,11 posto, već kako je ovo “pokret za bolju budućnost naše djece i naše domovine”.

“Štrajk je rezultat dugogodišnjeg nezadovoljstva materijalnim i društvenim statusom, uvjetima rada, neuvažavanjem, potcjenjivanjem naše struke. Ovaj štrajk je borba za status obrazovanja i naš položaj u njemu. Obrazovanje je permanentno zapostavljeno, a zaposlenici sve više demotivirani. Zapostavljeno obrazovanje je nepokrenuta Hrvatska”, poručila je Šprem.

Nikada više u ovoj zemlji ne smije biti učitelja koji će pognuti glavu pred drugima koji ga sramote, poručio je predsjednik NSZSŠ-a Branimir Mihalinec.

Slični članci

Back to top button