Balkan

Džaferović u Skoplju

Razgovarano je i o procesu NATO integracije Bosne i Hercegovine, u vezi sa usvajanjem i realizacijom Programa reformi.

SKOPLJE, 28. septembar 2021.(FoNet) – Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović radnu posetu Republici Severnoj Makedoniji počeo je susretom s predsjednikom te države Stevom Pendarovskim, javlja Fena.

Tema razgovora bili su bilateralni odnosi između Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije, za koje je konstatirano da su dobri i prijateljski, bez otvorenih pitanja, s prostorom za njihovo unapređenje naročito na ekonomskom planu.

Kako prenosi Klix.ba, razgovarano je i o evropskoj perspektivi zapadnog Balkana u kontekstu predstojećeg samita Evropska unija – zapadni Balkan koji će biti održan u Republici Sloveniji.

Istaknuto je da Evropska unija neće biti kompletna bez država zapadnog Balkana, te da je evropska integracija obostrani interes Evropske unije i država regiona.

Sagovornici su iskazali podršku implementaciji Sporazuma iz Sofije o zajedničkom regionalnom tržištu, u okviru Berlinskog procesa, koji su uz ostale potpisale Bosna i Hercegovina i Severna Makedonija.

Predsednik Severne Makedonije uputio je čestitku članu Predsjedništva BiH Džaferoviću povodom 28. septembra – Dana Bošnjaka. 

Slični članci

Back to top button