Balkan

Stipendisti iz 167 država studiraće u Turskoj

Projekt “Turske stipendije “ provodi Direkcija za dijasporu i srodne zajednice Republike Turske (YTB), a iz te ustanove saopćeno je da su studenti iz inozemstva već počeli pristizati u Tursku

ANKARA (AA) – U okviru projekta “Turske stipendije“ na različitim univerzitetima širom Turske i ove godine će studirati 5.000 novih studenata iz 167 država.

Projekt provodi Direkcija za dijasporu i srodne zajednice Republike Turske (YTB), a iz te ustanove saopćeno je da su studenti iz inozemstva već počeli pristizati u Tursku.

U saopštenju se navodi da je ukupno 145.700 studenata iz 167 država apliciralo za upis na fakultete u Turskoj i to na dodiplomskim i postdiplomskim studijima.

Eksperti YTB-a su proveli prijemne istipe i intervjue nakon kojih je 5.000 studenata steklo pravo na studiranje u Turskoj.

Program stipendiranja studenata u Turskoj je započet 1992. godine pod nazivom “Veliki studentski projekt“, a od 2012. godine projekt je preimenovan u “Turske stipendije” i njime rukovodi YTB.

Riječ je o programu koji studentima iz inozemstva osigurava stipendije za dodiplomske, postdiplomske studije i naučna istraživanja te im obezbjeđuje smještaj u domove i snosi troškove školarine. Svršenici programa po povratku u svoje domovine koriste svojim zajednicama, a ujedno predstavljaju i jaku vezu između njihovih zemalja i Turske.

Studenti iz inozemstva posredstvom interneta apliciraju za studije u Turskoj, a u više od 100 lokacija širom svijeta se organiziraju prijemni ispiti i intervjui sa kandidatima.

Studenti koji steknu pravo na stipendiju prvu godinu u Turskoj uče jezik, a od druge godine upisuju fakultete. Stipendisti su tokom boravka u Turskoj i zdravstveno osigurani.

YTB stipenditima plaća i karte za prvi dolazak i povratak iz Turske po okončanju studija.

Po završetku studija stipendisti ostaju u kontaktu s drugim stipendistima posredstvom susreta diplomanata. Projekt Turske stipendije, pored obrazovanja, uključuje i aktivnosti iz oblasti javne diplomacije, kulture i ekonomije, a udruženja turskih alumnija u 160 zemalja svijeta trenutno broje blizu 150.000 članova.

Slični članci

Back to top button