Globus

Aerodrom u Tripoliju bio meta novih zračnih napada

Snage odane međunarodno priznatoj Vladi nacionalnog jedinstva Libije saopćile su da su napade izveli strani bombarderi koji podržavaju snage lojalne komandantu s istoka Libije Khalifi Haftaru

TRIPOLI (AA) – Međunarodni aerodrom Mitiga u Tripoliju jutros je bio meta novih zračnih napada.

Snage odane međunarodno priznatoj Vladi nacionalnog jedinstva Libije saopćile su da su napade izveli strani bombarderi koji podržavaju snage lojalne komandantu s istoka Libije Khalifi Haftaru.

Iz Tripolija su saopćili da strani bombarderi nisu identificirani, ali da se najvjerovatnije radi o avionima Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Aerodrom u Tripoliju i prošle sedmice je bio meta sličnog napada.

Mitiga je jedini operativni međunarodni aerodrom u Tripoliju. Od centra grada udaljen je osam kilometara, a tokom prekida rada svi letovi se preusmjeravaju na Međunarodni aerodrom u Misrati.

Libijska vlada optužuje Ujedinjene Arapske Emirate za direktnu podršku Haftarovim snagama, što je zvanični Abu Dabi odbacio.

Haftarove snage od aprila izvode napade na Tripoli, a do sada je u sukobima u glavnom gradu Libije poginulo više od hiljadu i ranjeno 5.500 ljudi.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011. godine kada je ubijen Muammar Gaddafi. Od tada su na vlasti paralelne vlade sa sjedištima u Tripoliju i Tobruku, koje imaju odvojene parlamente i oružane snage.

Slični članci

Back to top button