Globus

Gdje je tijelo Jamala Khashoggija?

Turski istražni organi proveli su detaljnu istragu na osnovu koje su saudijski zvaničnici priznali da je Khashoggi ubijen, no i dalje nema odgovora na pitanje gdje se nalazi Khashoggijevo tijelo

ISTANBUL (AA) – MURAT KAYA – Iako je prošla godina od brutalnog ubistva svjetski poznatog saudijskog novinara Jamala Khashoggija, koji je ušao u Generalni konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu radi dokumenata potrebnih za vjenčanje i nikada više nije izašao, još uvijek nije poznato gdje je njegovo tijelo.

Kolumnista Washington Posta Jamal Khashoggi je 2. oktobra 2018. godine, prije tačno godinu, ušao u saudijski konzulat u Istanbulu no nikada više nije izašao.

Ubistvo Jamala Khashoggija u Generalnom konzulatu Saudijske Arabije i nestanak njegovog tijela, događaj je koji je obilježio prošlu godinu.

Turski istražni organi proveli su detaljnu istragu na osnovu koje su saudijski zvaničnici priznali da je Khashoggi ubijen, no i dalje nema odgovora na pitanje gdje se nalazi Khashoggijevo tijelo.

Izvještaj UN-a: Ubistvo predstavlja zločin “prisilnog uništavanja” –

Specijalna izvjestiteljica Ujedinjenih nacija (UN) Agnes Callamard je u izvještaju o ubistvu predstavljenom u junu ove godine u Ženevi, navela kako okolnosti u kojima je ubijen Khashoggi, a u skladu s odredbama Konvencije UN-a protiv torture i drugih surovih, neljudskih i ponižavajućih kazni ili postupaka, ukazuju da je Khashoggi mučen, a činjenica da njegovo tijelo još uvijek nije pronađeno ukazuje da je riječ o zločinu “prisilnog uništavanja”.

Republičko tužilaštvo u Istanbulu je od samog početka vodilo efikasnu istragu u slučaju ubistva Khashoggija, u okviru čega su saslušani uposlenici Generalnog konzulata Saudijske Arabije. Glavni saudijski tužilac Saud Al-Mujab je potom stigao u Istanbul gdje je održao sastanak s turskim tužiocem Irfanom Fidanom.

Zajednička radna grupa koju su formirale Turska i Saudijska Arabija obavila je detaljnu istragu u zgradi konzulata, rezidenciji i dvorištu. Turskim istražnim organima najprije nije dozvoljeno da pretraže i bunar koji se nalazi u dvorištu. U ulici u kojoj se nalazi konzulat obavljen je pregled kanalizacije pomoću specijalnih kamera.

Ugušen, tijelo mu raskomadano –

Republičko tužilaštvo u Istanbulu pokrenulo je istragu o ubistvu Khashoggija koje je izvršio tim od 15 ubica koji su stigli iz Saudijske Arabije u Istanbul.

Ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija izvršeno je s predumišljajem i ugušen je odmah po ulasku u konzulat. Nakon što je udavljen, njegovo tijelo je raskomadano i uništeno, navedeno je u zvaničnom saopćenju koje je objavilo Tužilaštvo Republike Turske.

Glasnogovornik saudijskog tužilaštva Shalan al-Shalan je na konferenciji za novinare, održanoj 15. novembra 2018. godine, podijelio rezultate istrage o ubistvu Khashoggija.

On je naveo kako je utvrđeno da je tijelo Khashoggija raskomadano u konzulatu, kao i da je bivšem savjetniku u saudijskom Kraljevskom sudu Saudu al-Qahtaniju zabranjeno napuštanje zemlje.

Dalje je navedeno kako je jedna od optuženih osoba za ubistvo Khashoggija uništila sigurnosne kamere u konzulatu.

“Došli smo do snimka domaćeg saveznika koji je preuzeo Khashoggijevo tijelo, no snimak nije dovoljno jasan”, rekao je Shalan.

U medijima su 30. decembra objavljeni snimci za koje se navodi kako je riječ o premiještanju Khashoggijevog tijela u rezidenciju konzula Saudijske Arabije.

Službene vlasti svjetskoj javnosti su potvrdile da je Jamal Khashoggi ubijen tako što je zadavljen a da je njegovo tijelo potom raskomadano. Osim iznesenih tvrdnji i pretpostavki, još uvijek nije bilo nikakve zvanične potvrde o tome gdje je završilo Khashoggijevo tijelo. 

Tijelo posuto kiselinom –

U vezi s ubistvom Khashoggija pojavile su se tvrdnje da je specijalni tim koji je izvršio egzekuciju raskomadao njegovo tijelo, a potom posuo kiselinom koju su sa sobom donijeli u Istanbul. Tijelo su navodno rastopili, odnijeli ga u Saudijsku Arabiju, te ga zapalili ili zakopali.

Američki predsjednik Donald Trump je 20. otktobra prošle godine izjavio da je možda saudijski prestolonasljednik Mohammed bin Salman imao saznanja o ubistvu novinara Jamala Khashoggija. Od Khashoggijevog ubistva do danas brojni aktivisti, kolumnisti i novinari postavljaju jedno pitanje “gdje je Khashoggijevo tijelo?”

Khashoggi je želio da bude sahranjen u Medini –

Egipatski intelektualac Seyfeddin Abdul Fattah je oštro kritikovao stavove i ponašanje vlasti Saudijske Arabije nakon svirepog ubistva Khashoggija.

“Zašto je Saudijska Arabija dvije sedmice poricala da je ubijen, gdje je njegovo tijelo, zašto je priča o svađi u konzulatu objavljena tek nakon dvije sedmice od njegovog nestanka su pitanja na koja vlasti Saudijske Arabije trebaju odgovoriti“, kazao je Abdel Fattah krajem oktobra prošle godine.

Sirijski novinar Musa Omer također pita gdje su Khashoggijevi posmrtni ostaci. On je podsjetio da je Khashoggi svojevremeno ostavio oporuku u kojoj je naveo da želi da bude sahranjen u Medini.

I novinari iz Libana i Jemena Nejla Ebi Mera i Hamdi al-Bakkari postavljaju isto pitanje, gdje je Khashoggijevo tijelo?! Javnost na Bliskom istoku ne vjeruje vlastima Saudijske Arabije koje tvrde da se ne zna gdje je. Njegova porodica i cijela javnost očekuju da se njegovi posmrtni ostaci nađu i dostojanstveno sahrane.

“Jamal ima pravo na dostojanstvenu sahranu – 

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je krajem oktobra prošle godine također kazao da nalogodavci Khashoggijevog ubistva trebaju otkriti gdje su njegovi posmrtni ostaci.

Čelnik Udruženja turskih i arapskih medija (TAM) Turan Kislakci je na dan Khashoggijevog ubistva poručio da porodica i prijatelji žele da Jamal ima svoj mezar.

“Vratite njegovo tijelo. To je zahtjev turskih i arapskih medija. Da priznali ste, a sada mi tražimo njegovo tijelo“, poručio je Kislakci.

Khashoggijeve kolege, aktivisti i prijatelji su održali i proteste ispred saudijske ambasade u Londonu i tražili da se otkrije tajna o nestanku Khashoggijevog tijela.

“Jamal ima pravo na dostojanstvenu sahranu. Pozivamo vlasti u Rijadu da kažu gdje je njegovo tijelo i da nam ga vrate“, poručio je tom prilikom direktor Middle East Monitora Davud Abdullah.

Khashoggijeva zaručnica Hatice Cengiz je za američke medije kazala da još uvijek ništa ne zna o sudbini njegovih posmrtnih ostataka i da je u islamu neprihvatljivo da se tako postupa sa žrtvom.

Predstavnik Amnesty Internationala za Bliski istok i Sjever Afrike Muhammed Abu Nejile također je uputio apel da se otkrije lokacija na kojoj se nalaze Khashoggijevi posmrtni ostaci.

“SAD smatra da se Khashoggijevi posmrtni ostaci moraju pronaći, predati porodici i dostojanstveno sahraniti“, poručio je glasnogovornik State Departmenta Robert Palladino.

Turski predsjednik Erdogan je mjesec nakon Khashoggijevog ubistva za list “The Washington Post“ napisao kolumnu pod naslovom “Saudijska Arabija mora odgovoriti na još mnogo pitanja o ubistvu Jamala Khashoggija“.

“Prošao je mjesec od Khashoggijevog ubistva. On ima pravo na dostojanstven ukop u skladu s islamskom praksom“, poručio je Erdogan.

Khashoggijevi sinovi Salah i Abdullah su početkom novembra prošle godine za CNN kazali da im očevo tijelo nije vraćeno i da porodica ne može da se dostojanstveno oprosti od njega.

U Istanbulu je 16. Novembra Khashoggiju  klanjan dženaza-namaz u odsustvu, a deset dana kasnije turska policija je u okviru istrage o ubistvu izvršila pretres luksuzne vile u mjestu Samalni.

Pažnju javnosti privukli bunari i dvorišna pećnica – 

Do sada je najkonkretnije informacije o sudbini Khashoggijevog tijela objavila Policijska direkcija u Istanbulu koja je u februaru objavila izvještaj u kojem se navodi niz detalja vezanih za to svirepo ubistvo.

U izvještaju se navodi da se u dvorištu rezidencije saudijskog konzulata u Istanbulu nalaze dva bunara i jedna pećnica na plin i drva. Također se navodi da je riječ o pećnici u kojoj temperatura doseže i do hiljadu stepeni Celsiusa i da bi se u njoj moglo uništiti ljudsko tijelo, uključujući i najmanje DNK tragove.

Navodi se i da je među 15-članim timom koji je sigao u Istanbul radi izvršenja Khashoggijevog ubistva bio i 47-godišnji saudijski ekspert Salah Mohammed A. Tubaigy koji je doktorsku tezu odbranio na temu “Analiza DNK tragova iz kosti“. Riječ je o stručnjaku koji po uništavanju tijela može provjeriti da li su uništeni i svi DNK tragovi.

Istanbulska policija je navela i da je tim ubica po završenom zločinu iz jednog restorana u konzulat naručio 32 porcije svježeg mesa.

“Htjeli, ne htjeli, brojna pitanja se sama nameću. Je li spaljivanje ranije planirano u pećnici u dvorištu i to je naravno pitanje koje će biti rasvijetljeno. Još nije okončana istraga“, navodi se u izvještaju.

Tvdnje da je tijelo spaljeno u pećnici, a potom istopljeno u specijalnoj tečnosti – 

Brojni turski i svjetski mediji su izvještavali da je Khashoggijevo tijelo isječeno i u komadima u torbama odneseno u rezidenciju saudijskog konzula u čijoj bašti je spaljeno u pećnici, a potom istopljeno i u potpunosti uništeno u hidrofloričnoj kiselini.

Neki mediji su pisali da su ostaci tečnosti uz dodatne hemijske smjese pretvoreni u želatinoznu masu koja je bačena u kanalizaciju u rezidenciji. Isti izvori tvrde da su vršene analize uzoraka iz te kanalizacije.

U nekim medijima su pak objavljene i tvrdnje da su ubice zadavile Khashoggija i da su mu potom u tijelu ubrizgali posebne supstance za zgrušavanje tečnosti kako bi se spriječilo ostavljanje tragova unutar objekta. Isti izvori dalje tvrde da je tijelo u toj formi potom isječeno na komade i uništeno hemijskim supstancama.

Slični članci

Back to top button