Globus

U gradu na jugu Italije moguće kupiti kuću za jedan euro

Taranto je postao prvi grad koji je ponudio kuće na prodaju za samo jedan euro u okviru ponude za poboljšanje imidža grada koji je posljednjih nekoliko decenija ostao bez velikog broja stanovnika

RIM (AA) – Taranto je prvi grad u Italiji u kojem se kuće prodaju po simboličnoj cijeni od jednog eura kako bi privukli što više stanovnika u ovaj grad na jugu Italije, u regiji Apulija.

Kako piše list “Corriere della Sera“, od sada se u Italiji po veoma niskim, simboličnim cijenama, mogu kupiti nekretnine ne samo u udaljenim italijanskim selima i većim naseljima, nego i u gradovima.

Taranto je postao prvi grad koji je ponudio kuće na prodaju za samo jedan euro u okviru ponude za poboljšanje imidža grada koji je posljednjih nekoliko decenija ostao bez velikog broja stanovnika.

Lokalni zvaničnici se nadaju da će ova ponuda po simboličnoj cijeni pomoći da se “udahne novi život u ovo zapušteno područje”.

“Cilj nam je poduzeti sve moguće mjere koje će pomoći da dobijemo nove stanovnike u ovom gradu ali i da se cijelo područje počne brže razvijati u ekonomskom smislu”, rekla je Francesca Viggiano iz Gradskog vijeća Taranta.

Istakla je kako su se već pojavili prvi kupci iz mnogih gradova, uključujući New York, Milano i Rim.

Iz Gradskog vijeća su saopćili kako je njihov cilj da u grad privuku novih 25 hiljada stanovnika.

Vlada Italije je nedavno Tarantu dodijelila 90 miliona eura za provođenje ekonomskih, infrastrukturnih i socijalnih projekata.

Slični članci

Back to top button