Globus

Premijer Gruzije podnio ostavku

Premijer Gruzije Mamuka Bakhtadze danas je podnio ostavku i rekao da je ispunio svoj zadatak na čelu vlade te zemlje, koju je počekom ljeta potresao protestni pokret protiv vlasti, prebliske Rusiji.

TBILISI–Bakhtadze je na konferenciji za novinare objasnio da je njegov zadatak bio da “stvori strateški okvir za razvoj zemlje”.

“Odlučio sam da dam ostavku jer mislim da sam izvršio svoj zadatak”, dodao je i objasnio da nema “namjeru aktivno ostati u politici”.

Na funkciji od juna 2018, 37-godišnji Bakhtadze takođe je zahvalio na povjerenju milijarderu Bidzini Ivanišviliju, šefu stranke na vlasti Gruzijski san, koji se smatra stvarnim liderom te bivše sovjetske republike.

Po ustavu njegova ostavka za sobom povlači i ostavku cijele vlade. Poslanici treba u sedam dana da izaberu kandidata za premijera, kojeg će prihvatiti ili odbaciti predsjednica Salome Zurabišvili.

Prema gruzijskim medijima, to bi mogao biti ministar unutrašnjih poslova Giorgi Gakharia.

Krajem juna on je bio u centru protesta protiv vlasti, kada je više desetina hiljada demonstranata zahtijevalo njegovu ostavku nakon nasilnog rastjerivanja skupa ispred parlamenta.

Ti protestni pokreti su počeli nakon govora jednog ruskog poslanika u parlamentu u Tbilisiju.

On se izaslanicima obratio na ruskom jeziku i to s mjesta koje inače zauzima predsjednik gruzijskog parlamenta, što je protumačeno kao provokacija u zemlji koja osuđuje rusku okupaciju dijela svoje teritorije.

U reakciji na te proteste Moskva je obustavila direktne letove između Rusije i Gruzije.

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button