Globus

Isporuka raketnog sistema S-400 se nastavlja: Četvrti avion sletio u Ankaru

Iz Ministarstva odbrane Turske potvrđeno kako je danas u vojnu bazu Murted, u glavnom gradu Ankari, sletio i četvrti avion

ANKARA (AA) – Nakon prvog dijela materijala koji je isporučen jučer, iz Ministarstva odbrane Turske potvrđeno je kako je danas nastavljena isporuka odbrambenog raketnog sistema S-400, koji ova zemlja nabavlja od Rusije.

Iz turskog ministarstva navedeno je kako je danas u vojnu bazu Murted, u glavnom gradu Ankari, sletio i četvrti avion.

Turski ministar odbrane Hulusi Akar potvrdio je sinoć da je tokom jučerašnjeg dana u tri aviona stigao prvi dio pošiljke raketnog sistem S-400.

Sporazum koji su Turska i Rusija postigle o kupoprodaji antiraketnih sistema S-400 izazvao je oštre kritike iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), što je dovelo do tenzija u američko-turskim odnosima. Zvanični Washington tvrdi da će nabavka sistema S-400 ugroziti tursku poziciju u projektu vojnih aviona F-35.

Turska tvrdi da sisteme S-400 neće inkorporirati u sisteme NATO-a i da ni na koji način neće ugroziti saveznike. Zvanična Ankara je pozvala na formiranje zajedničke stručne komisije sa zadatkom da se utvrdi da li pitanje S-400 izaziva tehničke probleme.

Slični članci

Back to top button