Globus

Putin: U format G7 uključiti i Tursku, liderstvo Zapada je prošlo

Uporedo s Kinom i Indijom, prikladno bi bilo i Tursku uključiti u format saradnje G7 s obzirom na njenu regionalnu i međunarodnu ulogu, kazao je Putin

MOSKVA (AA) – Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin izjavio je da je Rusija otvorena za saradnju s grupom G7 te je dodao da bi u takav format saradnje trebalo uključiti i Republiku Tursku zbog njene regionalne i međunarodne uloge.

Putin je na Ekonomskom forumu u Vladivostoku kazao da je otvoren za saradnju sa organizacijom G7 koju čini sedam ekonomski najrazvijenijih zemalja.

“Mislim da je to i dalje koristan format saradnje, ali smatram da bez Kine i Indije ne može biti uspješna niti jedna međunarodna organizacija“, kazao je Putin.

On je također, kazao kako ga je nedavno i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pitao zašto nije na dnevni red nikada stavljao pitanje uključivanja Turske u taj format saradnje.

“Turska je kupovinom sistema S-400 ojačala odbrambeni sistem. Uporedo s Kinom i Indijom, prikladno bi bilo i Tursku uključiti u format saradnje G7 s obzirom na njenu regionalnu i međunarodnu ulogu“, kazao je Putin.

Ruski predsjednik Putin je kazao da podržava ideju multipolarnog svjetskog poretka te je poručio da je liderstvo Zapada okončani.

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button