Globus

Engleska centralna banka „zaturila“ 50 milijardi funti

Komitet za javne poslove Donjeg doma britanskog parlamenta kritikovao je Centralnu banku Engleske zbog „opuštenog“ pristupa praćenju novčanica, jer se ispostavilo da nisu baš sigurni gde je 50 milijardi funti u gotovini.

Poslanička grupa zahteva od Centralne banke da hitno istraži gde se nalaze novčanice. Količina gotovine koja je u pitanju jednaka je svežnju novčanica od 5 funti visokom 1.300 kilometara.

Oni su postavili pitanje kako je moguće da se tolikoj količini novca izgubi trag i one suštinski „nestanu“, jer nije vođena dovoljno dobra evidencija.

Uprkos visoko obezbeđenom trezoru i reputaciji čuvanja milijardi dolara vrednih zlatnih poluga u sefovima, Centralna banka je, smatraju poslanici, pokazala izuzetno neodgovorno ponašanje i „opušten“ pristup praćenju gotovine.

Međutim, novčanice po svom dizajnu ne mogu da se prate i veoma je teško znati gde svaka od njih završi.

Nacionalna revizorska kancelarija kaže da oko 50 milijardi funti izdatih novčanica kojima ne može da se uđe u trag možda cirkuliše u prekomorskim teritorijama ili čak u Velikoj Britaniji, što je skoro ništa u poređenju sa bilionima funti koje svakodnevno cirkulišu britanskom ekonomijom, što u gotovinskom obliku, što u elektronskim i digitalnim vidovima plaćanja.

Osim toga, parlamentarni komitet navodi i da dobar deo novčanica koje „fale” se možda nalaze u slamaricama ili su odnete u inostranstvo. Ipak, velike su šanse i da se koriste u sivoj ekonomiji.

„Centralna banka Engleske ne zna“, istakli su u saopštenju.

izvor: RTS

Slični članci

Back to top button