Globus

Hamnei: Raketni napad nije dovoljan, potrebno je okončati američko prisustvo u regiji

Iranska državna televizija javlja da je jutros u zoru u gradu Kermanu sahranjen general Soleimani koji je ubijen prošle sedmice u američkom napadu koji je izazvao dramatičnu eskalaciju u odnosima između Teherana i Washingtona

TEHERAN (AA) – Vjerski poglavar Irana ajatolah Ali Hamnei poručio je da sinoćnji raketni napad na američke vojne baze u Iraku nije bio dovoljan, već da je neophodno okončati američko prisustvo u regiji, prenosi Anadolija.

“Sinoć je zadan udarac Amerikancima, ali to nije dovoljno. Potrebno je da se okonča američko prisustvo u ovoj regiji”, poručio je Hamnei u Teheranu.

Iranska državna televizija javlja da je Hamnei tokom obraćanja govorio o herojstvu generala Qassema Soleimanija koji je u petak ubijen u američkom zračnom napadu u Bagdadu.

Ajatolah Hamnei je iranskom narodu poručio da mora dobro poznavati vlastite neprijatelje.

“SAD, cionisti i svjetski imperijalisti su neprijatelji Irana. Pozdravljamo odluku iračkog parlamenta o udaljavanju američke vojske iz Iraka”, kazao je Hamnei.

Revolucionarna garda Irana saopćila je da je rano jutros izvela napad desetinama balističkih raketa na američku vojnu bazu Ayn Al-Asad u Iraku.

Riječ je o napadu koji u Teheranu nazivaju “operacijom osvete” za prošlosedmični američki zračni napad u kojem je kod aerodroma u Bagdadu ubijen iranski general Soleimani.

Pozivajući se na izvore pri Revolucionarnoj gardi, Iranska državna televizija javlja da su rakete pogodile ključne tačke unutar baze i da je život izgubilo najmanje 80 američkih vojnika. Isti izvor također tvrdi da je više američkih bespilotnih letjelica, helikoptera i vojne opreme uništeno ili u većoj mjeri oštećeno u napadu.

Iz Irana tvrde i da su ukupno 104 američka položaja u dometu iranskih snaga i da će biti meta napada ukoliko SAD poduzme novi napad.

Iz Pentagona je saopćeno da su mete sinoćnjih raketnih napada u Iraku bile dvije američke baze i to zračna baza Ayn Al-Asad i baza u Erbilu.

Međutim, neimenovani američki zvaničnik je za televiziju CNN negirao iranske tvrdnje o pogibiji američkih vojnika u sinoćnjem napadu.

Američki predsjednik Donald Trump uskoro bi se trebao obratiti naciji, a na Twitteru je poručio da je sve uredu i da se analiziraju posljedice napada.

Slični članci

Back to top button