Globus

Birači u Kazahstanu biraju novog predsjednika države

Blizu 12 miliona birača ima pravo glasa na prijevremenim izborima koji se održavaju nakon povlačenja višedecenijskog lidera Kazahstana Nazarbayeva.

NUR-SULTAN (AA) – U Kazahstanu se danas održavaju predsjednički izbori na kojima pravo glasa ima blizu 12 miliona registriranih birača.

Riječ je o prijevremenim predsjedničkim izborima koji se održavaju nakon što je u martu ove godine s funkcije odstupio Nursultan Nazarbayev, koji je na čelu te države bio 28 godina.

U izbornoj utrci učestvuje ukupno sedam kandidata, među kojima je i privremeni predsjednik Kassym-Jomart Tokayev koji slovi za favorita.

On je nakon glasanja jutros poručio da Kazahstanci danas glasaju za budućnost te zemlje.

Jutros je glasao i višedecenijski lider Kazahstana Nazarbayev čije ime je nedavno dobio i glavni kazahstanski grad Astana.

“Nove generacije dolaze s novim idejama i one će Kazahstan uzdignuti na viši nivo“, poručio je Nazarbayev.

Svi predsjednički kandidati su morali ispunjavati osnovne uvjete, među kojima su poznavanje kazahstanskog jezika, da su stariji od 40 godina, da u državi borave najmanje 15 godina i da imaju najmanje pet godina staža u javnoj službi.

Izbore u Kazahstanu nadziru domaći i strani posmatrači, a brojanje glasačkih listića počet će nakon zatvaranja birališta koje je najavljeno za 20 sati po lokalnom vremenu.

Slični članci

Back to top button