Globus

Globalno zagrijavanje: Tokom ljeta oboreno skoro 400 temperaturnih rekorda

Rekordi su oboreni u 29 zemalja u periodu od 1. maja do 30. avgusta ove godine, a trećina rekordnih temperatura zabilježena je u Njemačkoj, zatim u Francuskoj i Holandiji

LONDON (AA) – Tokom ljeta 2019. godine oboreno je skoro 400 rekorda najviših temperatura, pokazuje analiza kalifornijskog instituta Berkeley Earth.

Rekordi su oboreni u 29 zemalja u periodu od 1. maja do 30. avgusta ove godine, a trećina rekordnih temperatura zabilježena je u Njemačkoj, zatim u Francuskoj i Holandiji.

Kako prenosi BBC, tokom ljeta više od od 1.200 mjesta na sjevernoj hemisferi bilo je najtoplije do sada, a u julu ove godine probijeni su svi temperaturni rekordi širom svijeta.

Toplotni talasi u Evropi u junu i julu ove godine srušili su brojne lokalne i svjetske rekorde. Francuska je postavila rekord sa temperaturom od 46 stepeni Celzijusovih, dok su Velika Britanija, Belgija, Njemačka, Luksemburg i Holandija takođe po prvi put zabilježile tako visoke temperature.

Istraživanje je pokazalo da su u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u 30 mjesta zabilježene rekordne temperature.

Istovremeno, u Japanu je od toplotnih udara preminulo 11 osoba, a oboreno je više od deset temperaturnih rekorda.

Navodi se da je temperatura na globalnom nivou porasla za 0.04 stepena Celzijusovih, u odnosu na prethodno najtopliji mesec u julu 2016. godine, a naučnici tvrde da je to znak da se Zemlja zagrijava. Takođe navode da je julski toplotni talas koji je pogodio Evropu izazvan ljudskim faktorom.

“Toplotni talas u julu ove godine bio je ekstreman nad kontinentalnom zapadnom Evropom, a ove vrijednosti bile bi mnogo manje vjerovatne da nije klimatskih promjena”, rekla je Friederike Otto, izvršna direktorica Instituta za promjenu životne sredine na univerzitetu Oxford, jedng od autora izvještaja.

Slični članci

Back to top button