Globus

Pad Berlinskog zida: Bez hrabrosti i želje za slobodom ujedinjenje dvije Njemačke ne bi bili moguće

Širom Njemačke danas, 9. novembra, obilježava se 30. godišnjica rušenja Berlinskog zida, čime je označen početak kraja vladavine komunizma, ne samo u Istočnoj Njemačkoj nego u većini do tada socijalističkih država u Evropi

BERLIN (AA) – Lideri evropskih zemalja, porodice, prijatelji i građani obilježili su danas na području Memorijalnog muzeja godišnjicu pada Berlinskog zida.

Lideri Njemačke, Poljske, Mađarske, Slovačke i Češke prisustvovali su ceremoniji u Bernauer Strasseu, gdje stoji jedan od posljednjih dijelova Berlinskog zida, povodom obilježavanja 30. godišnjice rušenja simbola Hladnog rata koji je više od dvije decenije dijelio Istočnu i Zapadnu Njemačku.

Širom Njemačke danas, 9. novembra, obilježava se 30. godišnjica rušenja Berlinskog zida, čime je označen početak kraja vladavine komunizma, ne samo u Istočnoj Njemačkoj nego u većini do tada socijalističkih država u Evropi.

Prisutni su položili i cvijeće u znak sjećanja na žrtve. Obilježavanju je, pored predsjednika njemačke Frank-Waltera Steinmeiera, prisustvovao i veliki broj lidera iz drugih zemalja. Prisutni su bili i predsjednici Slovačke, Poljske, Češke i Mađarske. 

U obraćanju prisutnima, Steinmeier se zahvalio stanovnicima Slovačke, Poljske, Češke i Mađarske za njihov doprinos procesu ujedinjenja dvije Njemačke.

“Bez hrabrosti i želje za slobodom Slovaka, Poljaka, Čeha i Mađara, mirna revolucija u istočnoevropskim zemljama i ujedinjenje dvije Njemačke ne bi bili moguće”, rekao je Steinmeier.

Njemačka kancelarka je nakon polaganja cvijeća s prisutnima prešla u malu crkvu u blizini. 

Tu je podsjetila na rušenje Berlinskog zida 1989. godine. 

“Prije rušenja niko nije vjerovao da je to moguće”, poručila je Merkel. 

Njemačka kancelarka je dodala da se “moramo suprotstaviti mržnji, rasizmu i antisemitizmu”.

Svjetlosne instalacije, koncerti i javne tribine planirane su u cijelom gradu i drugim dijelovima Njemačke kako bi se obilježio pad Zida, uključujući i koncert na berlinskoj Brandenburškoj kapiji.

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button