Globus

Ne islamofobiji: Na protestima u Parizu oko 40.000 građana

Građani su se okupili na poziv nekoliko organizacija. Veliki broj osoba okupio se na željezničkoj stanici Gare Du Nord, nakon čega je uslijedio mirni marš kroz grad, do Trga Nation

PARIZ (AA) – Oko 40.000 ljudi učestvovalo je danas u protestima u Parizu, kako bi iskazali nezadovoljstvo islamofobičnim izjavama i napadima, koji su zabilježeni posljednjih sedmica.

Građani su se okupili na poziv nekoliko organizacija. Veliki broj osoba okupio se na željezničkoj stanici Gare Du Nord, nakon čega je uslijedio mirni marš kroz grad, do trga Nation.

Aktivisti su tražili da se prekinu rasističke izjave i napadi na muslimane i da muslimani s hidžabima ne budu diskriminirani.

Nosili su i transparente na kojima je pisalo “Kraj rasizmu”, “Ne, nasilju protiv muslimana”…

Prema podacima organizacije Occurence, protestima je prisustvovalo oko 13.500 osoba, dok organizatori tvrde da je bilo 40.000. Protestima su prisustvovali i neki političari i novinari.

Marlene Schiappa, državna ministrica za ravnopravnost spolova, napisala je na društvenoj mreži da nisu pozvani da učestvuju u protestima i tvrdi da je ova akcija protiv sekularizma.

Slični članci

Back to top button