Globus

SAD i Rusija nisu odobrile osudu Turske u Vijeću sigurnosti UN-a

Na zahtjev pet zemalja članica Europske unije u Vijeću sigurnosti UN-a održana je zatvorena sjednica o dešavanjima na sjeveroistoku Sirije i turskoj operaciji "Izvor mira"

NEW YORK (AA) – Sjedinjene Američke Države (SAD) i Rusija u Vijeću sigurnosti UN-a nisu odobrile osudu operacije “Izvor mira” koju su turske snage pokrenule na sjeveru Sirije.

Neke zemlje su tražile da se u ovom međunarodnom tijelu osudi operacija, ali to ipak nisu odobrili SAD i Rusija.

Na zahtjev pet zemalja članica Europske unije u Vijeću sigurnosti UN-a održana je zatvorena sjednica o dešavanjima na sjeveroistoku Sirije i turskoj operaciji “Izvor mira”.

Njemačka je snažno osudila operaciju te je, kako tvrde diplomatski izvori, pokušala da i ostale zemlje zajedničkom deklaracijom osude tursku akciju na sjeveru Sirije.

Ipak, SAD i Rusija nisu odobrile takav prijedlog, te su obje u svojim saopštenjima izbjegle upotrijebiti riječ ”osuda”.

Nakon sjednice, američka ambasadorica pri UN-u Kelly Craft ponovila je raniji stav da SAD ne podržava odluku Turske o operaciji, dodajući da se Turska obavezala da se u Siriji neće dogoditi humanitarna kriza.

Pet članica EU-a, Velika Britanija, Njemačka, Francuska, Belgija i Poljska, nakon sjednice su uputile zajedničko saopćenje u kojem su izrazile duboku zabrinutost zbog turske operacije u Siriji te pozvale Ankaru da zaustavi operaciju.

Slični članci

Back to top button