Globus

U Kataru ponovo počeli američko-talibanski mirovni pregovori za Afganistan

- Delegacije su početkom septembra bile nadomak postizanja sporazuma, ali su pregovori obustavljeni zbog napada u Kabulu u kojem je ubijen i jedan američki vojnik

DOHA (AA) – Delegacije Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i afganistanskog talibanskog pokreta obnovili su mirovne pregovore u Kataru.

Katarska novinska agencija (QNA) javlja da su obnovljeni mirovni pregovori koji su obustavljeni prije tri mjeseca, a koji imaju za cilj uspostavu mira i stabilnosti u Afganistanu.

Delegacije su se sastale u Dohi, a posrednik u pregovorima je Katar.

Afganistan je poprište duboke višedecenijske političke i sigurnosne krize koja se ogleda u borbi za prevlast između talibanskog pokreta i vladinih snaga.

Samo u prvoj polovici ove godine u Afganistanu je stradalo najmanje 3.812 osoba, uključujući 1.366 ubijenih i 2.446 ranjenih.

Talibanski pokret odbija priznati legitimitet aktuelne afganistanske vlade i predsjednika Ashrafa Ghanija, a od SAD-a traže hitno povlačenje vojske iz te zemlje.

Delegacije su početkom septembra bile nadomak postizanja sporazuma, ali su pregovori obustavljeni zbog napada u Kabulu u kojem je ubijen i jedan američki vojnik.

Slični članci

Back to top button