Društvo

Fejzić: Bajram prilika za jačanje porodice kao osnove zdravog društva

Bajram je porodični praznik i prilika za jačanje instituta porodice kao osnove zdravog društva. Kao vjernici, dužni smo da se posvetimo fizičkom i duhovnom odgoju djece i izborimo se sa savremenim izazovima pred kojima se porodica nalazi. Ne smijemo dozvoliti da nam pametne tehnologije, umjesto sredstava za razvoj i napredak, postanu uzroci otuđenja djece od roditelja, poručio je u bajramskoj poruci reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić.

“Ispraćamo mjesec Ramazana koji smo proveli u postu i predanosti Stvoritelju. Njegove blagodati uživali smo u džamijama i domovima, u miru i slobodi. Radost iftara dijelili smo s ukućanima, prijateljima i komšijama. Pomagali smo siromašnima, bolesnima i obespravljenima. Bajram nam dolazi kao praznik radosti i nade da iz ramazana izlazimo bolji i duhovno jači, dostojni Allahove milosti i oprosta. On je potvrda dostižnosti nagrade nakon pregnuća, godišnji podsjetnik Allahovog, obećanja čovjeku da će “svoj trud pred Gospodarom naći”, naveo je Fejzić.

S Bajramom, kako je dodao,  prestaje ramazanski post i odricanje od onoga što je inače dopušteno, ali post od zabranjenih djela nastavlja kao naš trajni izbor.

“Neka ovaj bajram bude nadahnuće za istrajnost u vjeri, očuvanje porodice i Zajednice, zdravog društva i Ummeta. Neka bude prekretnica za mir u svijetu i neka nas Allah, pomogne u tome. Osjetimo punoću života u Bajramu i podijelimo prazničnu radost i nadu sa svim ljudima. Moleći Allaha da nam primi post, svim muslimankama i muslimanima u zemlji i dijaspori čestitam Ramazanski barjam”, istakao je on.

Slični članci

Back to top button