Globus

Izlazne ankete: Konzervativna stranka najpopularnija u Velikoj Britaniji

Prema izlaznim anketama za BBC, ITV i Sky News, konzervativci su osvojili 368 mandata, Laburisti Jeremyja Corbyna 191, Liberalni Demokrati 13 mandata, Škoti 55, Zeleni jedan i Nigel Farage nijedan

LONDON (AA) – Prema izlaznim anketama, konzervativci u Velikoj Britaniji osvajaju ubjedljivu većinu na prijevremenim parlamentarnim izborima presudnim za evropsku budućnost te zemlje.

Konzervativna stranka na čelu s premijerom Borisom Johnsonom na parlamentarnim izborima u Velikoj Britaniji došla je na vlast.

Prema izlaznim anketama za BBC, ITV i Sky News, konzervativci su osvojili 368 mandata, Laburisti Jeremyja Corbyna 191, Liberalni Demokrati 13 mandata, Škoti 55, Zeleni jedan i Nigel Farage nijedan.

Tako konzervativci imaju apsolutnu većinu, i nakon dvije godine opet su došli na vlast. Iako ankete nisu sigurne, uglavnom budu upravu.

Građani su glasali u 650 izbornih jedinica, u kojima se 3.322 kandidata borilo za mjesto u Zastupničkom domu parlamenta.

Ovo su drugi izbori zaredom koje su raspisali konzervativci. Prve je u 2017. godini raspisala tadašnja premijerka Theresa May u nadi da će osigurati većinu u parlamentu, da bi je nakon izbora izgubila i zavisila od podrške sjevernoirskih unionista (DUP).

Slični članci

Back to top button