Globus

Štrajk žena u Švajcarskoj

Parlamentarne zastupnice u Bernu, među kojima su mnoge bile odjevene u svijetlo ljubičasto, izašle su iz sale na 15 minuta kako bi iskazale solidarnost s ženama na ulicama

ŽENEVA (AA) – Žene iz svih sfera društva u petak su izašle na ulice u mnogim švajcarskim gradovima, u štrajk čiji cilj je skrenuti pažnju na lošu reputaciju njihove zemlje u oblasti odbrane ženskih i porodičnih prava.

Štrajk žena su ubrzo podržale i brojne švicarske zastupnice i politički predstavnici.

Parlamentarne zastupnice u Bernu, među kojima su mnoge bile odjevene u svijetlo ljubičasto, izašle su iz sale na 15 minuta kako bi iskazale solidarnost sa ženama na ulicama.

Ministar unutrašnjih poslova zadužen za socijalna pitanja Alain Berset je također, na Twitter profilu objavio videosnimak kako bi upozorio na porodično nasilje, uznemiravanje žena i jaza koji postoji između muškaraca i žena što se tiče plata i penzija.

Štrajk se organizuje pod geslom “Više vremena, više novca i poštovanja”. Ovo je prvi štrajk žena nakon 14. juna 1991. godine u kojem je, deset godina od uvođenja principa spolne ravnopravnosti u ustav, učestvovalo pola miliona žena diljem Švicarske.

Uprkos visokom životnom standardu, Švajcarska zaostaje za ostalim razvijenim zemljama po pitanju plaćanju rada žena i osiguranju spolne ravnopravnosti na radnom mjestu.

Žene su upravo zbog toga širom Švajcarske u znak protesta napustile radna mjesta i učestvovale u drugim oblicima protesta tražeći pravedniju platu, veću jednakost i kraj seksualnom uznemiravanju i nasilju na radnom mjestu.

Mnoge od njih su također, tražile veće plate posebno za domaće radnike, nastavnike i njegovatelje, poslove koje obično obavljaju žene.

Prema zakonu u Švajcarskoj, zabranjeni su diskriminacija na radnom mjestu, seksualno uznemiravanje i štite se žene od pristrasnih stavova i otpusta s posla zbog trudnoće, bračnog statusa ili spola.

Ipak, žene u toj zemlji se i dalje žale da zarađuju manje od muškaraca, da se redovno dovodi u pitanje njihova kompetencija, prema njima se ophodi snishodljivo i s paternalizmom na radnom mjestu.

Slični članci

Back to top button