Globus

Bez kazne za ubistvo avganistanskih desetoro civila među kojima sedmoro dece

KABUL (FoNet) – Nijedan pripadnik američke vojske neće snositi nikakve posledice zbog ubistva desetoro civila, među kojima sedmoro dece, u avgustu ove godine u Kabulu, rekli su agenciji Asošijeted pres zvaničnici Ministarstva odbrane.

Kako su naveli, ministar odbrane Lojd Ostin saglasio se s preporukom generala koji vode Centralnu komandu i Komandu za specijalne operacije, datu na osnovu zaključka nezavisne istrage koju je sproveo Pentagon, prenosi AP.

U istrazi koju je vodio general-pukovnik Sami Said zaključeno je da je došlo do prekida u komunikacijama prilikom procesa identifikovanja i potvrđivanja mete bombaškiog napada.

Reč je o trgičnoj grešci, a ne o kršenju propisa ili nemaru, zaključak je do kojeg je došao Said, a s tim su se složili generali Frenk Mekenzi, koji se nalazi na čelu Centralne komande, i čelnik Komande za specijalne operacije general Ričard Klark.

Pripadnici američke vojske su 29. avgusta u Kabulu napadom iz drona ubili Zemeraja Ahmadija i devetoro članova njegove porodice, uključujući sedmoro dece.

Tridesetsedmogodišnji Ahmadi je godinama radio za jednu američku humanitarnu organizaciju.

Neposredno nakon tog napada, američka vojska je saopštila da je ubila teroristu koji je automobilom punim eksploziva nameravao da napadne aerodrom u Kabulu.

Američka vlada razmatra mogućnost plaćanja odštete rodbini stradale porodice.

Slični članci

Back to top button