Globus

Xi Jinping poziva na jedinstvo Azije

Sukob civilizacija je glupa ideja i katastrofalan čin, smatra Jinping

PEKING – Kineski predsjednik Xi Jinping pozvao je na jedinstvo među azijskim zemljama u trgovinskom ratu njegove zemlje sa Sjedinjenim Američkim Državama.

U uvodnom izlaganju na “Konferenciji o dijalogu azijskih civilizacija“ u Pekingu, Jinping je pozvao zemlja da dopuste da i druge civilizacije rastu, dok razvijaju sebe.

“Trebamo ostaviti različite civilizacije u svijetu u punom cvatu“, kazao je kineski lider i dodao da neće biti sukob civilizacija sve dok su ljudi u stanju da cijene njihovu ljepotu.

Kako je naveo “South China Morning Post“, a prenosi AA, kineski predsjednik je rekao i sljedeće:

“Ako neko misli da je njihova rasa i civilizacija superiorna i inisistira na preoblikovanju ili mijenjanju drugih civilizacija, to bi bila glupa ideja i katastrofalan čin.“

Ranije je Kiron Skinner, zvaničnik State Departmenta opisao strateško nadmetanje s Kinom kao “borbu sa zaista različitom civilizacijom i drugačijom ideologijom“.

“Trebamo zadržati jednakost i poštovanje, napustiti ponos i predrasude, proširiti naše znanje o razlikama između naših i drugih civilizacija, te promovisati dijalog i suživot između civilizacija“, naglasio je Jinping.

Skinner je kazao da su se “SAD po prvi put suočile sa velikim i moćnim konkurentom, koji nije bijele rase“.

SAD i Kina vode trgovinski rat obostranim podizanjem carina na uvoz robe.

Slični članci

Back to top button